Les «Tungtvann»-dagbøkene

En av hovedkarakterene som NRK-seerne møter i «Kampen om tungtvannet», er professor Leif Tronstad. Nå kan de lese krigsheltens autentiske dagbøker på nett.

Flykræsj i "Kampen om tungtvannet"

Flykræsj i 'Kampen om tungtvannet'.

Foto: Storyline

Riksarkivet har nemlig digitalisert Tronstads originale dagbøker fra september 1941, da han dro til London for å delta i motstandskampen, til han 41 år gammel ble drept i Telemark 11. mars 1945 under «Operasjon Sunshine» etter å ha tatt en NS-lensmann til fange.

Digitaliseringsarbeidet skjedde nettopp i anledning TV-serien, og nå er de fritt tilgjengelig for innsyn, melder Riksarkivet.

Dagbøkene fra Digitalarkivet finner du her.

Gir god forståelse av utefronten

Leif Tronstad skrev i alt 13 dagbøker – de siste linjene bare timer før han stupte : «Førefald' – mildvær. Venter hos Anton på gutta», står det å lese. Det var hans enke Edla Tronstad som ga dem til Riksarkivet i 1981. De er kalt «den mest sentrale enkeltkilden til forståelse av utefronten» av ekspertene.

Les også: Over 1, 2 millioner så Kampen om tungtvannet

Før jul uttalte «Tungtvannet»-regissør Per Olav Sørensen til NRK.no at Tronstad «var helt perfekt» å bygge serien rundt.

– Tronstad er så sentral. Han var med å bygge tungtvannsanlegget i sin tid. Han var motstandsmann og han planla aksjonene fra England, uttalte regissøren.

(©NTB)