NRK Meny
Normal

Skiens stolthet har blitt byens skam

Forfallet i den gang Norges største fornøyelsespark Lekeland er blitt så stort at det er livsfarlig for barn å bevege seg i området. Det hevder naboene, som krever at Skien kommune rydder opp.

Hovedporten inn til Lekeland er forsvarlig låst med kjetting og hengelås. Her kommer ingen inn, men nabo Arne Nicolaisen ler og forteller:

Arne Nicolaisen, Jarle Grini.

Arne Nicolaisen og Jarle Grini krever at Skien kommune rydder området.

Foto: Roald Marker / NRK

– Her er det huller i gjerdet overalt, sier han og drar NRK med rundt hjørnet. – Dette er bare ett av hullene, og barn som vil inn her for å utforske det store området vet om alle sammen.

I glansårene, fra 1983-1985, var det 90.000 besøkende i året på det meste. Men så fikk parken konkurranse av Sommarland i Bø, Hunderfossen, Tusenfryd og Dyreparken.

Innenfor gjerdet er forfallet tydelig. Plankehauger med spiker alle vegne, trapper og lekeapparater i tre som er råtne. Boder og hus det er lett å ta seg inn i. Den gamle billettkiosken er tydelig brannskadet, ingen vet årsaken.

– Kanskje barn som har lekt med fyrstikker, antyder Nicolaisen.

– Dette er en snakkis her på Falkum, forteller Jarle Grini.

Se videobilder fra Lekeland i juni 1996:

Video Lekeland i Skien har blitt søppel-land

Lekeland i Skien har blitt søppel-land

– Pass opp!

Både Grini og Nicolaisen er ledere i hvert sitt borettslag. De kjenner mange og vet at flere er bekymret.

Lekeland

Inngangen til Lekeland.

Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK

På vei mot bassenget med vannskliene passerer vi sammenraste broer og lekeapparat. Litt lenger borte står og ligger to store troll. De var kunstferdig skåret ut i tre og møysommelig dekorert med flotte farger. Nå er treverket nesten råtnet opp.

Fremme ved trappa til bassenget tar Grini noen forsiktige steg opp trappa til vannsklia.

– Pass opp, de to øverste trinna er borte, advarer Grini.

Oppe på plattformen svikter underlaget, men Grini berger seg med å holde i rekkverket.

– Se der borte, sier Nicolaisen. To av bassengene er fulle av vann. Kommer det barn inn her kan de ramle oppi. Hva skjer da?, spør han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Lekeland, Skien.

Trollene har smuldret opp.

Foto: Roald Marker / NRK

Har skrevet flere brev

Grini og Nicolaisen har siden i fjor sommer skrevet brev til Skien kommune tre ganger. Der ber de om svar på hva kommunen vil gjøre. Faren for ulykker er absolutt til stede, i tillegg er området slik det fremstår i dag bare sørgelig.

– De kunne i hvert fall svart oss på hvorfor de ikke kommer i gang, sier Grini og fortsetter; Det er ingen som skjønner hvorfor det går så tregt. Kommunen har jo sagt at de skal ta ansvaret. Noe må gjøres her, sier han.

Etter et par telefonsamtaler med Skien kommune får NRK.no tak i Tor Arnesen. Han er utbygningsjef og kjenner saken godt. Han skjønner frustrasjonen.

– Ja, det er klart at det er frustrerende for naboene, men i utgangspunktet er det de som drev Lekeland som har ansvaret, forteller han.

– Så snart som mulig

Nå har Tor Arnesen tatt kontakt med selskapet og det er klart at kommunen kommer til å ta over ansvaret.

– Når vil kommunen starte opprydningen?

– Så snart som mulig, men jeg vil ikke love noen konkret dato.

– Vi ble lovt at opprydningen skulle starte etter vinteren, sier Jarle Grini. Meg bekjent er det en stund siden snøen smeltet.

Både Nicolaisen og Grini venter nå spent på når arbeidet kommer i gang.