Tronstad om farens opplevelser under krigen

Under et klassebesøk delte sønnen til Leif Tronstad farens personlige tanker under krigen. Disse ble lest opp fra Leif Tronstads egen dagbok.

Tidligere NTNU-professor Leif Tronstad

SENTRAL ROLLE: Leif Tronstad hadde en sentral rolle for Norge under andre verdenskrig.

Sønnen til Leif Tronstad, med samme navn, Leif Tronstad var denne uken på besøk hos niendeklasse på Seljord ungdomsskole. Der snakket han om sin far og hans rolle under andre verdenskrig.

– Det er fantastisk, det inspirerer meg. Jeg syns alltid det er spennende og snakke for ungdommer, sier Tronstad.

Leif Tronstad leser fra dagbok for niendeklassinger ved Seljord ungdomsskule

Tronstad sitt liv

Leif Tronstad

Sønnen til Leif Tronstad fortalte om farens liv under krigen.

Foto: Anniken Sanna / NRK

Tronstad ble tildelt Norges høyeste utmerkelse for sin innsats under andre verdenskrig, Krigskorset med sverd. Han var leder for Operation Sunshine i Telemark. Oppdraget til Operation Sunshine var å beskytte industrianlegg mot å bli ødelagt frem til frigjøringen i Norge. Det var kraftstasjonene på Notodden, Rjukan og Nore som skulle bli beskyttet av gruppen. Under en konflikt i en hytte på Syrebekkestølen i Telemark ble han drept den 11. mars 1945.

Leif Tronstad hadde også en sentral rolle i å organisere og planlegge Vemork-aksjonen. I tillegg var han med på å organisere avlytting av tyske offiserer i Norge. Grunnet denne avlyttingen ble det framskaffet opplysninger om tysk produksjon av flyvende bomber.

Syrbekk

SYREBEKKSTØLEN: Det var i denne hytten Leif Tronstad ble drept.

Foto: Leif Tronstad. Arkiv [Tek.18] (NTNU UB)

Viktig mann i krigen

Det var Asbjørn Lognvik sin idé å invitere Leif opp til skolen. De hadde om andre verdenskrig og Lognvik hadde i oppgave om å ta for seg Leif Tronstad. Når han fikk vite at det fantes en gjenlevende slekting bestemte han seg for å invitere han til skolen.

Asbjørn Lognvik

INVITERTE: Det var Asbjørn Lognvik som inviterte Leif Tronstad til skolen.

Foto: Anniken Sanna / NRK

– Jeg hadde lyst til å prate om Leif Tronstad fordi historien hans er veldig spennende og han var en veldig viktig mann i krigen, forteller Lognvik.

Leif Tronstad takket gladelig ja til invitasjonen. Han stilte opp med gamle kopier av dagboken til faren, disse leste han høyt for elevene som fikk høre Leif Tronstad personlige tanker under krigen.

– Jeg syns det er veldig spennende at han har vært så nær en viktig mann. Det er gøy å høre om han sine sider av det som skjedde i krigen, sier Lognvik.

Elever hører på leif tronstad

Elevene satt i en hestesko og hørte på Leif Tronstad som leste høyt fra farens dagbok.

Foto: Anniken Sanna / NRK

I tillegg til høytlesning av dagbok og brev hadde elevene sendt inn spørsmål til Tronstad på forhånd, her fikk de besvart alt de lurte på.

Lærer for elevene, Agnete Andersen, er fornøyd med dagens besøk. Hun tror det gjør elevene mer motivert og at det blir lettere å lære av litt annerledes undervisning.

Jeg tror elevene føler det som en fin opplevelse og noe som de kommer til å huske videre, sier Andersen.