NRK Meny
Normal

Legger frem den første industrimeldinga på 36 år

– Vi har store forventninger, sier direktøren ved Herøya Industripark.

Herøya industripark

Herøya industripark ligger i Porsgrunn i Telemark.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Dette er en stor begivenhet for industrien, men det er også et viktig politisk dokument for hvilke retninger man skal ta for industrien fremover i Norge.

Per Knudsen

Per Knudsen er fabrikksjef ved Yara i Porsgrunn.

Foto: Roald Marker / NRK

Det sier fabrikksjef ved Yara Porsgrunn Per Knudsen.

Statsminister Erna Solberg og næringsminister Monica Mæland kommer til Herøya industripark i Porsgrunn for å legge frem deler av den nye industrimeldingen klokken 10.00 torsdag formiddag. Industrimeldingen legges frem for Stortinget fredag.

At meldingen legges frem akkurat her kan være et tegn på at fokuset nå flyttes mer over på landbasert industri. Det forventes også at industrimeldingen i stor grad vil fokusere på robotisering.

Store forventninger

Direktør ved Herøya industripark, Thor Oscar Bolstad, sier tilbakemeldingene fra industrien i landet, og inn til regjeringen i prosessen med industrimeldingen, har vært nokså unisone. Han tror derfor det er stor grunn til å ha høye forventninger i forkant av fremleggelsen.

Thor Oscar Bolstad, Herøya Industripark

Direktør ved Herøya industripark, Thor Oscar Bolstad, tror det er grunn til ha store forventninger til industrimeldinga.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Selv sier han at han håper meldinga er et tydelig signal på at regjeringen virkelig ønsker å satse på landbasert industri fremover.

– Jeg håper også at det kommer klare signaler på at man ønsker å bruke norsk vannkraft i Norge, til industrielle formål, istedenfor å sende den ut av landet. Dessuten er et en stor forventning om at det ikke skal komme noen særnorske avgifter, sier Bolstad.

Bolstad tror også meldingen vil gi klare budskap om forskning, utvikling og testing av teknologi, samt klima og miljøutslipp.

Reagerer kraftig på pressekonferanse

Ifølge VG har Senterpartiet krevd at pressekonferansen torsdag stanses, fordi de reagerer på at deler av industrimeldingen skal presenteres på en pressekonferanse før den legges frem for Stortinget.

Stortingspresident Olemic Thommessen sier til avisa at saken blir tatt opp i presidentskapets møte torsdag morgen.

 • Får nye jobber etter nedleggelse

  Alle de 8 ansatte fra Mandheimen har fått nye jobber i Tinn kommune. I dag fortalte rådmann Rune Lødøen at kommunestyret i Tinn har lyktes med å finne arbeid til alle som mister jobben på Mandheimen, det skriver Rjukan Arbeiderblad.

 • Nye Veier fastholder prioriteringer

  Strekningene E6 Ranheim - Åsen, E39 Kristiansand vest - Lyngdal vest og E18 Langangen - Dørdal skal bygges først. Det er gjort nye kost-nytteberegninger på alle Nye Veiers prosjekter. Dette tallunderlaget ligger til grunn, opplyser selskapet.

 • OBS-varsel nord i fylket

  Det er sendt ut nytt OBS-varsel for Telemark. OBS-varselet gjelder tirsdag morgen og formiddag. Det er det fare for regn som fryser på bakken nord fylket. Det kan derfor bli veldig glatt på veiene.

 • The Hooters til Wrightegaarden

  The Hooters kommer til Wrightegaarden i sommer. Bandet står blant annet bak klassikeren "500 miles". Onsdag 11. juli 2018 kommer de til Wrightegaarden.

  The Hooters
  Foto: Jan Klug-Offermann