Hopp til innhold

– Tidlig ultralyd ga meg trygghet

PORSGRUNN (NRK): Mens offentlig medisinsk ekspertise strides om gravide bør få ultralyd tidlig i svangerskapet, drar mange kvinner til private klinikker.

Christine Aanesen og Olivia

VILLE VITE: Christine Aanesen valgte å få gjennomført tidlig ultralyd hos en privat klinikk.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Lille Olivia er bare fire og en halv måned gammel, men hun blei tidlig tatt bilde av.

Allerede i uke 12 i magen til mamma Christine Aanesen blei hun sett på tidlig ultralyd.

– Det var mest fordi jeg ville se om det var liv. Særlig når det er så tidlig, merker en ikke at det er liv i magen. Jeg var litt nysgjerrig, sier mamma Christine Aanesen.

Hun fikk henvisning til privat klinikk av legen og betalte bare 60 kroner for undersøkelsen. Hun visste at det ikke var mulig å se ting tydelig så tidlig, men hun fikk blant annet se hjertet dunke og at det var bevegelse.

– Det gjorde at jeg følte en veldig trygghet, sier hun.

– Falsk trygghet

Men denne tryggheten kan være falsk, mener Elisabeth Swensen, spesialist i allmennmedisin, og som nå leder en faggruppe for overdiagnostikk.

Elisabeth Swensen

Moderne norske kvinner ønsker å ha kontroll, men det er ikke mulig når du er gravid, sier lege Elisabeth Swensen.

Foto: Anne Cathrine Reuterdahl / NRK

– Det er et enkelt triks å si at du tester, så er du trygg. Men det er en falsk trygghet. Du får vite noe, kanskje får du vite for mye, kanskje du får vite feil.

Swensen mener tidlig ultralyd mellom uke 11 og 14 egentlig er en fosterdiagnostisk test hvor en ønsker å finne foster det er alvorlig sykdom eller avvik på.

– Forekomsten hos kvinner før 40 er så lav at en risikerer potensielle feil hos altfor mange som så i neste omgang må avkreftes. Dette kan potensielt skade ved at en skremmer opp mange gravide unødig.

Hun mener avvikene hos de ytterst få uansett hadde blitt funnet seinere. Hun mener også det er feil bruk av ressurser i det offentlige helsevesenet.

Medisinsk uenighet

Men Swensen møter motbør fra annet medisinsk hold. Seksjonsoverlege Torbjørn Moe Eggebø ved Nasjonal behandlingstjeneste for avansert invasiv fostermedisin ved St. Olavs hospital mener tidlig ultralyd gir viktig informasjon om graviditeten.

Seksjonsoverlege Torbjørn Moe Eggebø

Seksjonsoverlege Torbjørn Moe Eggebø sier eventuelle feil ved tidlig ultralyd må følges nøye opp for å finne ut om det er reelle avvik.

Foto: Morten Dreier

– Det første vi ser etter er hvor mange foster det er, og om de deler morkake. Det er viktig for videre oppfølging av svangerskapet. I tillegg får vi vurdert svangerskapslengden. Vi kan se etter om det er noen alvorlige avvik hos fosteret.

Han mener det er på tide at gravide får tidlig ultralyd i det offentlige.

Han sier de fleste andre land vi sammenlikner oss med mener tidlig ultralyd er hensiktsmessig, og at kvinnene må avgjøre.

– Det skal være et tilbud til kvinnene! Mange ønsker ikke å vite, men de skal ha muligheten til å få denne kunnskapen. Da er spørsmålet om det er politikere eller helsepersonell som skal bestemme, eller om det er kvinnene sjøl, sier Moe Eggebø.

Olivia Aanesen, 4 måneder

BLEI SETT: Ultralydbildet av Olivia gjorde at mamma Christine tidlig kunne ha noe å se på og glede seg til.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK