Legendariske Bamse får statue

Skipshunden Bamse, som har vært død i over seksti år, blir det nye symbolet på norsk-skotsk vennskap.

Bamse ligger gravlagt i Montrose
Foto: Camilla Bolling Frengen / NRK

Som et symbol på varig norsk-skotsk vennskap skal den høyt elskede hunden nå få sin egen statue. Avdukingen skjer i den lille skotske havnebyen Montrose 17. oktober.

- Bamse var en veldig stor Sankt Bernhardshund. Når han sto på to bein var han større enn en voksen mann. Og det var denne enormt tunge hunden som knyttet nordmenn og lokalbefolkningen sammen.

Det sier Norges konsul i Skottland, Bjørn Eilertsen.

Fascinert

Han er ikke alene om å la seg fascinere av den Lassie-lignende historien om Bamse. I over seksti år har innbyggere i skotske Montrose stelt graven til denne bemerkelsesverdige hunden, og minst hvert tiende år har norske marinefartøyer vært innom og lagt blomster fra Norge på graven.

- At skottene er så opptatt av dette hadde jeg aldri i verden trodd. Det er skottene som har gjort jobben her borte. Vi har bare hjulpet til underveis fordi dette er en helt spesiell skotsk-norsk historie, sier Eilertsen.

Reidar Petersen fra Stord
Foto: Camilla Bolling Frengen / NRK

Spilte fotball med knyttet labb

Reidar Petersen var norsk sjømann bosatt i Dundee, som under krigen tjenestegjorde ombord på ubåten Uredd i Dundee. I samme dokkområde lå minesveiperen KNM Thorodd, der Bamse stod oppført på mannskapslista. Ikke bare spilte den digre Sankt Bernhardshunden fotball på to ben og med knyttet labb, forteller Petersen. Bamse reddet også sjøfolk som falt over bord, og beskyttet dem mot overfallsmenn og mot alkoholen. Ikke en pub i Montrose og Dundee var ukjent for den firbente.

- Den hunden var helt utrolig. Når det var stengetid gikk han rundt å samlet sammen de norske sjøfolkene på baren. Da var det på tide å gå. Bamse satte nesa i baken på oss og jaget oss ut.

Hva synes dere om det da?

- Det var bare morsomt det, sier Petersen.

Mye penger fra Norge

Statuen som nå skal avdukes av Bamse i Montrose sentrum er kostnadsberegnet tl 50 000 pund eller rundt 650 000 kroner. Ved hjelp av iherdig innsamling er man nå i ferd med å nå dette beløpet. Selve prosjektlederen, Mrs Henny King fra Montreal i Canada, gir store pengegaver fra nordmenn mye av æren for at statue-prosjektet i Montrose nå er så godt som i havn. Fortsetter denne trenden kan man i fremtiden kanskje vente seg både barnebok og film om Bamse.

I denne parken blir statuen av Bamse reist
Foto: Camilla Bolling Frengen / NRK

- Så langt har vi fått inn 39 tusen pund. Halvparten av pengene kommer fra Norge. Det synes vi er svært gledelig, sier Mrs Henny King.

Det er ingen tvil om at engasjementet rundt den norske Sankt Bernhardshunden Bamse er i ferd med å vokse seg like sterkt som under krigen. Den dagen Bamse skulle gravlegges med hodet vendt mot Norge i 1944, fikk alle skolebarna i Montrose fri fra skolen og nesten 1000 mennesker møtte opp i gravfølget.

- Mer enn et menneske

Ikke rart da at sjømann Reidar Petersen syns det er den naturligste ting i verden at det nettopp er Bamse som blir utnevnt til å være selve symbolet på norsk-skotsk vennskap anno 2006.

- Det er naturlig når en tenker på hva den hunden var. Den var mer enn et menneske.

Hva slags forhold hadde du til Bamse?

- Vi hadde et godt forhold. Jeg kjente han vet du, sier Petersen og smiler.

Bamse får besøk
Foto: Camilla Bolling Frengen / NRK