NRK Meny
Normal

Ledelsen innrømmer at kutt ikke var lurt

SKIEN (NRK): Sykehuset Telemark kuttet i fjor høst i helgevaktene på operasjonsstuene. Det førte til at operasjonssykepleierne måtte vaske utstyret selv. Nå gjør ledelsen helomvending.

Sykehuset Telemark

Sykehuset fjernet en assistentstilling som hadde som oppgave å vaske alle instrumentene som ble brukt under operasjoner. Det fikk operasjonssykepleierne til å reagere.

Foto: Sykehuset Telemark

– De har tatt bort en assistentstilling som har tatt seg av vaskingen av alle instrumentene som har blitt brukt i forbindelse med operasjoner. Det betyr at operasjonssykepleierne må vaske utstyret selv, forteller Ann Iserid Vik Johansen, tillitsvalgt for sykepleierne ved Sykehuset Telemark.

Hun mener ordningen ikke har fungert.

Det er selvfølgelig veldig upraktisk at man bruker den kompetansen til den type arbeid. Det blir jo fort veldig dyrt, sier Johansen.

– Ikke en levbar løsning

Ann Iserid Vik Johansen

Ann Iserid Vik Johansen, tillitsvalgt for sykepleierne, ved Sykehuset Telemark.

Foto: Tone Lensebakken / NRK

Johansen forteller at når operasjonssykepleierne blir satt til å vaske utstyr, blir kirurgene fort satt til å gjøre oppgaver som operasjonssykepleierne egentlig skulle ha gjort.

– Det vil jeg tro skjer, for det har jeg i alle fall hørt, sier hun.

– Hva er tilbakemeldingene du har fått fra de ansatte?

– Etter nyttår har det vært travelt, og det har vært mye å gjøre i helgene. Operasjonssykepleierne sier selv at det ikke er en løsning de kan leve med.

Les også: Sykehuset Telemark får ros etter tilsyn

Les også: Sykehusstriden i Telemark

Reverserer kuttet

Avdelingsleder for operasjon og anestesi ved Sykehuset Telemark, Johannes Lindheim, innrømmer at kuttet ikke er optimalt. Han sier de har tatt klagene til etterretning.

– Vi gjorde en vurdering i november 2014, og da var det et av tiltakene som vi vurderte var riktig. Det viser seg i etterkant at det ikke stemte, så nå justerer vi oss inn igjen for å ivareta de oppgavene.

– Hva gjør dere nå?

– Nå blir det laget nye arbeidsplaner for dem som da tidligere var inne på helg, og de vil gå inn i en beredskapsvakt som vil bli fortløpende fulgt opp, sier Lindheim.

Fornøyd

Tillitsvalgt for sykepleierne, Ann Iserid Vik Johansen, er glad for at ledelsen har lyttet til de ansatte.

– Vi ha god dialog med ledelsen. Nå har man prøvd ut en ordning som ikke går, og da er det hyggelig å se at det ikke er noe problem å gå tilbake til slik det var før, sier Johansen.