Hopp til innhold

Med denne kan du gravere kakene

RAULAND (NRK): Med mikromillimeter presisjon har laserkutteren inntatt kunsthåndverket og kakeverden.

Laserkutter skjærer ut mønstre i tre

Audun Røhnebæk Stikbakke

Audun Røhnebæk Stikbakke

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

På Institutt for folkekultur på Høgskolen i Telemark i Rauland har de fått et verktøy som ikke er vanlig på snekkerverkstedet. Audun Røhnebæk Stikbakke går førsteåret på masterstudiet i tradisjonskunst og har tatt verktøyet i bruk.

– Håndverkerne har alltid brukt siste teknologi, i hvert fall den siste de har klart å få tak i. Laseren har vært rundt en god stund. Og nå har den kommet til Rauland. Jeg er helt sikker på at den kommer til å bli et like vanlig verktøy som en sag i framtida, sier Audun Røhnebæk Stikbakke.

Laserfreste pepperkaker
Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Les også:

Skjærer ut pepperkaker

Laserkutteren kan skjære ut svært tynne og presise mønstre, og den kan gravere og skrive i materialer. Stikbakke har prøvd ut laseren på mange forskjellig materialer det siste halve året. Et av dem var pepperkaker. De ble både skåret ut og gravert, for å se om det gikk.

– Det luktet ikke spesielt godt, ler mastergradsstudenten.

Det å finne riktig hastighet på laseren, styrke og frekvens er ikke alltid like enkelt. Andre materialer han har forsøkt seg på er papp, akryl, bølgepapp, bjørk, bomull, eik, furu, stein, papir, kryssfiner, ull, lær og pepperkaker.

Svært presis

Ingrid Viken Hemstad

Skal man prøve noe nytt, må man kunne data, sier Ingrid Viken Hemstad

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Elevene på tekstillinja har også tatt laseren i bruk. Ingrid Viken Hemstad er svært begeistret for laserkutteren.

– Du kan skjære stoffene veldig nøyaktig i stedet for å bruke saks eller rullekniv. Eller så kan du jo gjøre slik som oppgaven min, der jeg har kombinert tre og tekstil for å prøve å lage noe nytt, forteller Ingrid Viken Hemstad.

Tidsbesparende

Kurv

Boksen er laget av 24 brikker som er sydd sammen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Tekstilstudenten har laget en boks av 24 brikker som er sydd sammen.

– Skulle jeg ha gjort det for hånd med sag og bor, hadde det tatt mange uker. Men med laserkutteren har alt av hull og selve skjæringen av platene, tatt bare syv minutter. Det går veldig fort, sier Ingrid Viken Hemstad.

Umulig for hånd

Audun Røhnebæk Stikbakke må være svært forsiktig når han pirker ut de tynne finerbitene. Laseren kan kutte med en presisjon på 0,1 millimeter. Det er fort gjort å knekke så små trebiter.

– Du kan gjøre det meste med tradisjonelle metoder. Men det tar mye lengre tid, og er mye mer omstendig. Du kan jobbe med former som er utenfor det en hånd kan skjære, forteller Stikbakke.

Laserkutter brenner i acryl og kutter papir

Mye data

Studentene på Rauland må lære seg fag som man ikke umiddelbart forbinder med tradisjonshåndverk. For data har fått en stor plass i undervisningen.

– På andre året mitt i fjor, lærte vi Adobe Illustrator og Photoshop, for å kunne lage oppgavene våre da. Vi lager ornament i Photoshop av bilder vi har tatt av møbler eller trær og andre ting, sier Ingrid Viken Hemstad.