NRK Meny
Normal

Låser demente inne - bryter loven

Demente i Sauherad blir låst inne i hjemmene sine. Ulovlig praksis, mener fylkesmannen.

Furumoen omsorgssenter

Denne døren er ulovlig låst ifølge fylkesmannen.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Sauherad kommune bryter loven når de låser inne demente i hjemmene sine. Det slår fylkesmannen fast, etter et tilsynsbesøk ved Furumoen bofellesskap for demente. Det er kun helseinstitusjoner som har lov til å låse beboere inne.

Furumoen omsorgssenter har en egen fløy for demente. Her bor åtte personer i egne leiligheter i et bofellesskap.

Ikke funnet en løsning

Utgangsdøra er låst med en kodelås, som beboerne ikke klarer å åpne. Det er på dette punktet fylkesmannen mener Sauherad kommune bryter loven. Enhetsleder ved Furumoen, Torunn Hesthag, forsvarer tvangsbruken.

– Det ville ikke vært forsvarlig og hatt den åpen, de kunne ha gått ut å skadd seg og ikke gjort rede for seg, sier Hesthag.

Hun innrømmer at de har vært klar over at det gjør er ulovlig.

– Vi har ikke funnet en løsning på det enda, men det må vi gjøre for det er jo ikke lovlig å ha det sånn.

– Firkantet

Det er bare helseinstitusjoner som har lov til å låse beboere inne og Sauherad kommune utreder nå hva som må til for å gjøre bofellesskapet om til en helseinstitusjon.

Demente låses inne på sykehjem

Det innebærer trolig økte utgifter blant annet til en tilsynslege. Blant de pårørende er det flere som mener at reglene er firkanta. Rita Haugen mener det blir helt feil å kritisere låsingen.

– Det har vært det aller beste for min mor, og alle de andre som er på det bofellesskapet. Det er som når du har et barn i barnehagen, da har man jo et gjerde rundt for å beskytte de.

Uaktuelt å låse opp dørene

Hun mener bofellesskapet er på lik linje med institusjon siden dette er en skjermet avdeling kun for demente. Haugen mener ikke det er aktuelt at å holde dørene oppe.

– Da må i så fall kommunen stille med vakthold som passer på døren døgnet rundt.

 • Flere hundre får fritak

  312 fra Telemark og 2500 personer i Norge har hittil fått fritak fra de nye strømmålere av helsemessige grunner. De kundene som hittil har fått fritak, kommer til å få en strømmåler uten automatisk sender, melder TA

 • Foreslår å spare steinsirkel

  Nye Veier vil foreslå å legge ny E18 trasé gjennom Porsgrunn 140 meter lenger syd. Dette vil spare en steinsirkel fra eldre jernalder, og bli 100 millioner billigere enn de originale planene. Men seks bolighus og et næringsbygg vil måtte rives.

 • En halv million står ubrukt

  Store summer blir stående ubrukte i fond hvert år, fordi for få personer søker på ulike legat og stipend. Til sammen står rundt en halv million kroner ubrukt de siste åra i utdanningslegatet og det sosiale legatet i Skien.

 • Prisaøkning i bomringen

  Bypakke Grenland bør øke bomtakstene for personbiler uten brikke. Det foreslår fylkesrådmannen. Fylkesrådmannen foreslår en prisøkning på 10 prosent.
  Samtidig foreslår hun en liten prisnedgang for personbiler med brikke,