NRK Meny
Normal

Lar homofile gifte seg i rådhuset

Som en reaksjon på kirkemøtets nei til homofil vigsel i kirken vi Arbeiderpartiets 10 ordførere i Telemark åpne rådhusene for homofil vigsel.

Arbeiderparti ordførerne i Telemark

Arbeiderparti ordførerne i Telemark mener ikke lokalet skal være årsaken til om man får gifte seg eller ikke.

Foto: Arbeiderpartiet

Kirkemøtets vedtak om å ikke la homofile gifte seg i kirken har skapt sterke reaksjoner. Flere har også valgt å melde seg ut av kirken.

– Åpne rådhuset for homo-vigsel

Nå foreslår Arbeiderpartiets ordførere i Telemark at de som ønsker det skal kunne ta i bruk rådhuset.

– Dere er hjertelig velkommen til å vie dere i rådhuset. Er beskjeden fra ordførerne.

– Kan vi på noen måte bidra til at to mennesker som elsker hverandre opplever høytidelighet og seremoniell opplevelse, stiller vi selvsagt folkets egne hus, rådhuset til disposisjon.

Bjørg Tveito Lundefaret

Ordfører i Nome Bjørg Tveito Lundefaret tror det vil finnes prester som vil delta på dette.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Ordførerne mener det ikke skal være lokale som gjør at mennesker ikke kan inngå ekteskap. I praksis betyr dette at homofile som får en prest til å utøve forbønn eller velsignelse får anledning til å utøve vielsen i et viktig, markert og seremonielt bygg i kommunen.

Må selv finne prest

– Vårt utgangspunkt er at vi ønsker en kirke der det er rom til alle, vi tar likevel konsekvensene av kirkens demokratiske vedtak, men ønsker med dette å si at det ikke er lokalet det skal stå på, dersom man selv finner en prest som ønsker å utøve en velsignelse eller forbønnshandling, sier ordfører i Nome Bjørg Tveito Lundefaret.

De har foreløpig ikke fått noen tilbakemelding fra homofile som ønsker seg dette tilbudet, men sier at dersom det kommer skal de gjøre det de kan får å stille opp.

Biskopen i Agder og Telemark Stein Reinertsen har tidligere sagt at det ikke finnes noen liturgi som prester kan bruke uansett hvor de er. Lundefaret mener dette likevel kan gjennomføres.

Steinar Bergsland

Høyre ordfører i Tinn Steinar Bergsland er også positiv til forslaget

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

– Vi så på avstemningen at det er uenighet i kirken rundt dette. Så hvis det fins prester som vil gjennomføre en vigsel så skal vi legge til rette for det.

Også Høyre positive

Også Høyre ordfører i Tinn Steinar Bergsland sier de vil vurdere å bli med på dette.

– Vi skulle selvsagt sett at dette var noe kirken ville ha åpnet opp for. Men når de ikke gjør det vil vi absolutt hjelpe til med å lage en verdig seremoni.