Hopp til innhold

Lar gresset gro for å redde humla

SKIEN (NRK) Det blir stadig færre humler i Norge. Nå mener hageentusiast Tanja Alina Berg at det trengs en folkeaksjon for å redde dette livsviktige insektet.

Tanja Alina Berg

VILTVOKSENDE: Tanja Alina Berg oppfordrer alle hageeiere til å la en del av hagen vokse vilt for å hjelpe humlene. Hun skal ikke slå sin egen hage før i august.

Foto: Robert Hansen / NRK

Humle

TRUET: Antall humler går ned i Norge. Nå må noe gjøres, mener Tanja Alina Berg.

Foto: Robert Hansen / NRK

NRK meldte i forrige uke at det ser ut til å bli mindre blåbær til høsten. Grunnen er at det stadig blir færre humler som kan bestøve blåbærblomstene. Denne utviklingen bekymrer mange, også hageentusiast Tanja Alina Berg fra Skien.

Skremmende utvikling

– Det er en skremmende utvikling. Uten humler og bier vil vi mennesker få store problemer med å skaffe nok mat i framtiden, sier Berg.

En av hovedgrunnen til humlene blir færre er at det er mindre enger og åkermark enn før.

Tanja ønsker å gjøre noe med situasjonen, og oppfordrer derfor alle hageeiere til å ta noen enkle grep.

– La hagen vokse vilt

– Først og fremst bør man la en del av hagen vokse vilt. Det vil gi grobunn for mange viktige blomster som rødkløver og smørblomster. Man bør også plante "humlevennlige" blomster som honningurt, agurkurt og kornvalmue.

Å sette opp et insekthotell, og å minimere bruken av insektmidler er også gode tiltak, mener Tanja.

Insekthotell

INSEKTHOTELL: Dette kan være en god måte å hjelpe humler og bier på, mener Tanja Alina Berg.

Foto: Robert Hansen / NRK

Selv har hun latt 100 kvadratmeter i hagen stå urørt i hele år. Planen er å slå gresset i august, når humlesesongen er over.

– Noen vil kanskje kalle det for ugress. Og en del naboer synes det kanskje ikke er så vakkert. Men det er viktig at vi gjør noe for å sikre humlas framtid, avslutter Tanja.

Summende hager

Skienskvinnen er ikke alene om å ville hjelpe humlene. Det norske hageselskap satte allerede i 2013 i gang sin aksjon «Summende hager». Målet er å ta vare på de humleartene vi fortsatt har i Norge. På aksjonens nettside kan du blant annet lese om humlas historie og lære hvordan du lager din egen blomstereng.

Flere organisasjoner og institusjoner har gått sammen om å lage en liste over pollinatorvennlige planter, en «blomstermeny» for bier og andre pollinerende insekter. Listen består av nesten 200 blomster, busker og planter.

Sigrid-Ann Mortensen
Foto: Erik Engen / NRK

– Vi har rett og slett laget et forslag til matfat for bier, sier Sigrid-Ann Mortensen i det urbane birøkterlaget ByBi.

Kongelig blomstereng

Oversikten skal hjelpe både hageeiere, landskapsplanleggere og gartnere å velge blomster som bier og andre pollinerende insekter liker, og som samtidig er godt tilpasset den norske floraen.

Her finner du den komplette «blomstermenyen»

For to år siden ble en femtedel av Slottsparken i Oslo gjort om til blomstereng. Hennes Majestet Dronning Sonja sa den gang at hun var glad for at Slottet kunne hente kunnskap fra det gamle tradisjonelle jordbruket.

– Slottsparken må tilpasses dagens bruk. Det er morsomt at gårsdagens metoder med eng og slått også er et av svarene på morgendagens utfordringer, sa dronningen.

I Norge er humler og villbier våre viktigste bestøvere av flere typer grønnsaker og de fleste frukt- og bærsortene vi har. Da er det dårlige nyheter at 1/3 av de norske humle- og bieartene er utrydningstruede. Hanne skal derfor treffe to som er så opptatt av disse insektene at de bygger eneboliger, høyblokker og hoteller til dem. (3:5)

VIL DU LÆRE MER OM HUMLER? I NRKs TV-serie «Naturligvis» reiser programleder Hanne Cecilia Aass rundt i Norge for å treffe noen helt spesielle entusiaster. I denne episoden treffer hun en person som er så opptatt av å hjelpe humlene at han til og med har dem boende inne hos seg selv. Hun får være med å bygge humlekasser for boligløse humledronninger og spesialtilpassede høyblokker og hoteller for villbiene.