Hopp til innhold

Lange ventelister for å være viking

Seljord folkehøgskule må utvide tilbudet på vikinglinja fra høsten 2016. Søkere fra hele verden har hørt om det spesielle studiet.

Vikingkjoler

MÅ UTVIDE: Vikinglinja byr på mange utfordringer. Alle må sy sine egne klær inspirert av moten for 1000 år siden. Og klærne er selvfølgelig håndsydd.

Foto: Privat

Det vakte oppmerksomhet da folkehøyskolen i Seljord lanserte vikinglinja i 2015. New York Times sendte en journalist for å finne ut av hvem det var som ville være viking for et skoleår. «Norge omfavner vikingene igjen, minus volden» var konklusjonen etter besøket.

TV-seriene «Vikings» og «Game of Thrones» har vært med og økt interessen for vikingene. Rektor Arve Husby mener det er viktig å legge vekt på historie og vikingkulturen, og da er håndverkstradisjonene en stor del av pensum.

– Her lærer de å smi, de syr sko av lær og de syr klær. Dessuten møter de andre som er like opptatt av gamle tradisjoner og historie.«»

Rodde vikingskip

Juliane Gunnerud Trengen

Juliane Gunnerud Trengen i kjolen og veskene hun lagde i Seljord.

Foto: Privat
Vikingsko

Elevene på vikinglinja sydde sko av lær.

Foto: Juliane Gunnerud Trengen
Arve Husby

Rektor Arve Husby mener det faglige nivået på vikinglinja er veldig viktig.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK
Jeppe Viking5

Jeppe Nordmann Garly er sannsynligvis verdens første vikinglærer. I fjor høst lærte han Anne Lindmo i NRK-programmet «Lindmo» å smi.

Foto: Seljord Folkehøgskule

Juliane Gunnerud Trengen fra Kongsberg stortrivdes på vikinglinja. 20-åringen sitter igjen med lærdom og klær hun skal bruke framover.

– Jeg vil gjerne sy meg et vikingtelt for å dra på festivaler og markeder.

Hun beskriver skoleåret som helt fantastisk. De var en gjeng med veldig forskjellige mennesker som hadde det gøy sammen. Den aller første turen med et vikingskip sitter fortsatt i minnet som et av høydepunktene.

– Vi fikk være med å ro vikingskipet «Åsa» på Norsjø. Det var på starten av skoleåret, og vi hadde ikke fått den ordentlige vikingfeelinga ennå. Da kom den, forteller hun.

Nå skal Juliane bruke mer tid på å sy klær, smi og jobbe med lær og tre framover. Dette skal fortsatt være en viktig hobby.

Mange vil være lærere

Høsten 2015 startet de opp med 14 elever. Nå skal de få plass til 20. Ventelista er lang, og det er søkere fra alle verdens hjørner. Høstens elever kommer fra hele Norge samt to fra Belgia.

Det er ikke bare ungdommer som vil til Seljord på grunn av vikinglinja. Også lærere kan tenke seg å dele sine kunnskaper og interesser.

– Da vi søkte etter lærere i fjor, kom det inn søknader fra USA, Tyskland, Sverige, Danmark, forteller Husby.

De valgte danske Jeppe Nordmann Garly. Husby skryter gjerne av dansken, både kunnskapen hans om gamle håndverk, middelalderen og vikingtida gjør at elevene får mye med seg i løpet av skoleåret.

Da Jeppe Nordmann Garly var gjest i «Lindmo» uttalte han at studiet sikkert virket både eksotisk og vilt på noen, men smeden var først og fremst opptatt av håndverket han skulle lære bort.

– De som venter seg høy sverdføring og slåssing, har kommet feil, understreket han.

Vikingskipet Åsa

Når vikinglinja drar på tur, er det selvfølgelig med et ordentlig skip. Elevene fikk ro «Åsa».

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK