NRK Meny
Normal

Lang kø for hjemmesoning

Allerede før ordninga med hjemmesoning er i gang i Telemark, har 50 straffedømte i fylket sendt inn søknad.

Soning med fotlenke

Det er mange som ønsker å få sone fengselsstraffen sin hjemme. Soningen overvåkes ved at en fotlenke festes til ankelen på den domfelte.

Foto: PRESSENS BILD / SCANPIX

Fra 1. mai får fanger over hele landet muligheten til å sone fengselsstraffen hjemme. Soningen overvåkes elektronisk ved at en fotlenke festes til ankelen på den domfelte.

Leder av friomsorgen i Telemark, Roger Holmern, sier at dette blir ansett som en attraktiv måte å sone på:

– 50 personer er jo et stort antall søkere, så jeg tenker at det er mange som ønsker å komme i gang med denne soningen. Dette har vist seg å være en populær måte å sone på helt siden ordningen kom i gang i 2008.

49 lenker på tre fylker

Nå, seks år senere etter at ordningen begynte, skal altså tilbudet omfatte hele landet. Blant nykommerne er Telemark, som ikke hittil har tilbudt denne soningsformen.

Telemark skal dele på 49 fotlenker med de to nabofylkene Vestfold og Buskerud, forteller friomsorgsleder Roger Holmern.

– Med så mange innbyggere som er i disse fylkene forventer vi at vi vil få trøkk når det gjelder å fylle opp disse plassene.

Og han forstår godt at mange ønsker seg en slik soningsform:

– Hvis du har fått en dom på fire måneder, og du kan unngå å komme i fengsel og bryte opp med familielivet ditt, samt å bryte opp fra jobb og utdanning, er det klart det kan være positivt, sier Holmern.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Roger Holmern

Leder av friomsorgen i Telemark, Roger Holmern, sier at de har mottatt 50 søknader fra straffedømte som ønsker å sone hjemme. Ordningen vil tre i kraft i fylket 1. mai.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Alt klart til mai

Ordningen tilsier at man kan leve normalt, men man må holde seg til noen regler, og det blir kontrollert at man er på boligen til visse tider.

Friomsorgsleder i Telemark Roger Holmern sier at de er i rute med tanke på å la ordningen tre i kraft i begynnelsen av mai.

– Vi er godt i gang, og regner med å ha første pålenkingen første eller andre mai, avslutter han.