Landets første bitcoin-beslag

I juni 2015 avdekket Kripos en hasjplantasje i Skien. Det ble gjort omfattende beslag av datautstyr, narkotika og – for første gang i Norge – digital valuta, i dag verdt nesten 500.000 kroner.

Bitcoin.jpg

I 2011 kostet 1 bitcoin mindre enn 1 dollar. Det siste halvåret har prisen nærmest eksplodert.

Foto: 3d illustration of bitcoin over cyber background with cpu, 3d illustration of bitcoin over

I den såkalte «Marco Polo»-aksjonen gikk Kripos til aksjon mot et nettverk som solgte narkotika på det mørke nettet.

Etter at politiet hadde gått igjennom datautstyret til de tre telemarkingene tok de beslag i underkant av fire bitcoin. Bitcoin-beslaget er det første kryptovalutabeslaget i Norge, skriver Varden.

Verdi på 500.000

Richard Beck Pedersen

Påtaleansvarlig Richard Beck Pedersen i Kripos.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Beslag av bitcoin skjer ved overføring til en bitcoinadresse politiet har rådighet over. Beslag forutsetter at politiet har privatnøkkelen til de bitcoinene som ønskes beslaglagt, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen i Kripos til avisa.

I 2011 kostet én bitcoin mindre enn én dollar. I begynnelsen av 2017 lå bitcoin-kursen rundt 1.000 dollar – og i løpet av det siste halvåret har prisen nærmest eksplodert.

Fredag var én bitcoin verd omtrent 14.000 amerikanske dollar, eller 119.000 norske kroner. Politiet sitter dermed på verdier for nærmere 500.000 kroner. Hva som skjer med disse er foreløpig uvisst.

– Om vi skal selge dem, altså «veksle» bitcoinene inn i norske kroner, er et spørsmål vi ikke har avklart ennå. Det må nok klareres på et høyere nivå, antyder politiadvokaten.

– Har lært mye

«Det mørke nettet» er den delen av internett der kommunikasjonen ofte foregår kryptert og anonymisert, og hvor det dermed er vanskeligere å identifisere personene bak straffbare handlinger.

Gjemt bak teknologi har nettverket siden 2012 solgt cannabis, kokain, amfetamin og MDMA for millioner av kroner til flere hundre nordmenn landet rundt. Narkotikaen har blitt bestilt med et tastetrykk før det har blitt sendt rett hjem i postkassen til kjøperen, skriver Kripos på sine nettsider.

Etterforskningen har vært utfordrende, blant annet på grunn av kryptering og anonymisering.

Narkorazzia i Skien

I juni 2015 ble det avdekket en hasjplantasje i dette huset i Skien. Der ble det også beslaglagt i underkant av fire Bitcoins.

Foto: Lorentz Berg / NRK

– Ikke et fristed

– Gjennom etterforskningen har vi lært oss mange nye metoder. Disse metodene vil vi få stor nytte av i saker i fremtiden, enten det gjelder salg av narkotika, våpen, eller overgrepsmateriale av barn, som omsettes ved hjelp av anonymiseringsnettverk som det mørke nettet.

Tre av bakmennene er fra Telemark. I høst ble alle idømt lange fengselsstraffer.

– Dette har vært en prioritert sak fordi markedsplasser på det mørke nettet ikke kan være fristeder for alvorlig kriminalitet. Vi har i denne saken måttet bruke flere utradisjonelle etterforskningsmetoder, uten at jeg skal gå inn på hvilke, sa Pedersen i 2015.

Bilder av pressekonferanse hos KRIPOS om stoff som selges på nett.

Dette sa Kripos om saken i juni 2015.