NRK Meny
Normal

Landbruket kan bli fri for plantevernmidler

SELJORD (NRK): Nå kommer landbruksroboter som kan redusere bruk av plantevernmidler med 95 prosent. Det er bra for bonden, matjorda og vi som skal spise maten

Landbruksroboten Asterix

KAMERA OG SENSORER: Roboten ser forskjell på planter og ugress

Foto: Julie Lunde Lillesæter / Differ Media

Det er det norske teknologiselskapet Adigo som har utviklet landbruksroboten Asterix.

Trygve Utstumo

Trygve Utstumo er gruppeleder for robotikk i selskapet Adigo.

Foto: www.vest-sahara.no

Landbruksroboten som Adigo har utviklet er en av tre som er nominert til Norsk Landbrukssamvirkes Innovasjonspris for 2017.

Trygve Utstumo, gruppeleder for robotikk i Adigo, sier til Norsk Landbrukssamvirke at deres sprøyteteknologi gjør det mulig å sprøyte enkeltdråper med plantevernmiddel kun på ugresset, og at det vil redusere bruken av plantevernmidler betraktelig, opp mot 95 prosent.

Teknologi finner ugresset

Ifølge en demonstrasjonsvideo av roboten er det ved hjelp av avansert bildebehandling ugresset blir skilt fra grønnsakplantene og slik teknologien bestemmer at bare ugress skal treffes av en dråpe plantevernmiddel.

Målet for selskapet er å lage et praktisk verktøy for bøndene i hele Europa, og som effektivt kan fjerne ugresset i grønnsakåkeren.

Roboten er ikke i salg. Enn så lenge er det bare laget en prototyp.

– Sprøyting er dyrt

Jan Thorsen, som er organisasjonssjef i Telemark Bondelag, mener dette kan bety mye for både bønder og landbruksproduksjon.

Jan Thorsen (Sp)

Jan Thorsen i Telemark Bondelag er begeistret for roboten.

Foto: Marianne Lande Hallingskog / NRK

– Det betyr veldig mye for miljøet. Den reduserer behovet for sprøytemidler drastisk. Dessuten får vi reinere mat, og bonden får lavere kostnader, for sprøytemidler er dyrt.

Professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Pål Johan From, mener luking og sprøyting er oppgaver som bøndene fint kan gi fra seg til autonome maskiner med langt bedre presisjon enn dem selv, nemlig landbruksrobotene.

Til Norsk Landbrukssamvirke sier han at Norge bør blir et foregangsland innen landbruksrobotikk – fordi norske bønder er teknologikyndige, men også fordi arbeidskraft her i landet koster mye og det er mange små bruk.

For robotene er autonome og går av seg selv, 24 timer i døgnet, 365 dager i året.

Plantevernroboten Asterix

ASTERIX: Prototypen av roboten blir stilt ut på årets Dyrsku’n fredag.

Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Kjører skuterløyper for rådyr

  Rådyr og annet vilt sliter med å komme seg fram i den dype snøen for å finne mat. De siste dagene har mange derfor fulgt oppfordringa om å kjøre opp skuteløyper. Skogeier Thor Wraa i Drangedal sier det er viktig å hjelpe dyra gjennom vårknipa.

  Rådyr
  Foto: Tore Hauge
 • Vil granske kjøpet av Perlen

  Kontrollutvalget i Telemark fylkeskommune har vedtatt å be om selskapskontroll av Kragerø Fjordbåtselskap etter kjøpet av hurtigbåten Perlen. Leder av kontrollutvalget, Per Lykke, bekrefter overfor TA at bakgrunnen er bekymringsmeldinger.

  Hurtigbåten Perlen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Endelig obduksjonsrapport klar

  Politiet tror Hjalmar Johnsen falt i Damfossen og drukna etter å ha blitt påkjørt med sykkel på Bruene i Skien. Den endelige obduksjonsrapporten oppgir ingen annen mulig dødsårsak. – Det tolker vi som at drukning er den mest nærliggende dødsårsaken, sier politiadvokat Asle Sandnes til Varden.

  Mann pågrepet og siktet for uaktsomt drap
  Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK
 • Godtar sand-bot

  Skien kommune godtar boten på 340.000 kroner
  for manglende rapportering av sanduttak på Geiteryggen. Styreleder Anita Ballestad i flyplasstyret sier de har svart Direktoratet for mineralforvaltning om at de aksepterer regninga.


  Sandkrater Geiteryggen
  Foto: Anne Lognvik / NRK