NRK Meny
Normal

Lover lammeslakt til alle som skyter gaupe

Saueholder Aslak Momrak-Haugan lover lammeslakt til alle som skyter gaupe under kvotejakta i Fyresdal. Det får NOAH til å se rødt.

Aslak Momrak-Haugan sammen med sauer på beite

Aslak Momrak-Haugan vil gi lammeslakt til den eller de som skyter gaupe i Fyresdal.

Foto: Privat

I fjor mistet Haugan 22 av lammene som ble sendt på beite i Åslandsheia i Fyresdal. Det var 35 prosent av lammene hans, skriver Vest-Telemark Blad, som var den første som omtalte saken.

– På et planleggingsmøte før gaupejakta i fjor var jeg litt stor i kjeften. Jeg lovte et lammeslakt i skuddpremie til den eller de som skjøt gaupe i Fyresdal i løpet av jakta, forteller han til NRK.no.

I år har Haugan hatt mindre tap av sau. Likevel står belønningen hans ved lag inneværende år.

– Dette er ikke et problem som kun gjelder meg, vi er ikke flere sauebønder enn vi trenger her i bygda. Da synes jeg det er greit å gi en påskjønnelse til de som virkelig ofrer litt for å jakte på gaupa.

– Bidrar til skadeskyting

Siri Martinsen, Noah

Saueholder Aslak Momrak-Haugan lover lammeslakt til alle som skyter gaupe under kvotejakta i Fyresdal. Det mener får NOAH til å se rødt.

Foto: Siri Martinsen

Organisasjonen for dyrs rettigheter, NOAH er svært skeptiske til premiering for skyting av gaupe.

– Vi i NOAH har jobbet lenge mot skuddpremier generelt, fordi vi mener at det bidrar til økt risiko for skadeskyting. Samtidig er det en videreføring av en slags holdning til ville dyr som man deler opp i nyttedyr og skadedyr. Skadedyrene har man en ganske dårlig holdning til, og skuddpremie er med på å underbygge dette, sier leder Siri Martinsen.

Hun sier NOAH har klaget inn mange forsøk på å gi skuddpremier, som ikke har lovlige.

– Men nå sier denne sauebonden at dette ikke er en skuddpremie, men en belønning til jegere som bruker tid på gaupejakta?

– Jakt på rødlistede arter er ganske kontroversielt i seg selv, men belønning eller premie går ut på det samme, sier hun.

– NOAH fremstiller jegeren for å være en barbarisk, kaldblodig jeger, som når det handler om rovdyr, trekker av skudd i enhver situasjon. Det synes jeg er veldig uheldig.

Aslak Momrak-Haugan, sauebonde i Fyresdal

– Fremstiller jegeren som barbarisk

Aslak Momrak-Haugan beklager måten NOAH fremstiller den norske jegeren på, og sier dette er et helt feil bilde.

– NOAH sier at når det er snakk om rovdyr og premiering, så løsnes det lettere skudd. Det har Siri Martinsen ikke belegg for å si, og det finnes det heller ikke dokumentasjon på.

– Er du helt sikker på at det du gjør er lovlig?

– I forskriften heter det at skuddpremie kan utloves på dyr som har jakttid og som gjør skade. Gaupa utfyller begge disse kriteriene. Det står også at man skal søke Fylkesmannen om å gi ut skuddpremie. Jeg kan godt søke Fylkesmannen om å få gi ut noe lammeslakt i Fyresdal, men da tror jeg de ville fått seg en god latter, sier Haugan.

NOAH vil nå ta saken videre, og klager den inn til myndighetene.