NRK Meny
Normal

Bygger detaljert modell av gammel steinkirke

BAMBLE (NRK): Da Kai Lauritzen fikk forespørsel fra Bamble historielag om å lage en autentisk modell av en tusen år gammel steinkirke, var han ikke vond å be.

Kai Lauritzen forventer å bruke ett år på å lage en autentisk modell av den gamle steinkirka i Bamble.

Hittil har det gått over fem hundre timer, masse planlegging og møysommelig arbeid med å finne ut hvordan kirken har sett ut og tilpassing av modellen.

– Først måtte tegninger lages og godkjennes, så fant jeg frem til et materiale som var lett nok så modellen ikke skulle bli for tung. Nemlig skumplater. Jeg har også limt på skiferstein som jeg har delt opp i tynne skiver som jeg har tilpasset for hånd, sier Lauritzen.

Kai Lauritzen
Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Kai Lauritzen har jobbet med modellbygging siden 1973 og har over 570 modeller på CVen. Hovedsakelig har det vært skipsmodeller, men denne gangen ble det en kirke. En av de mest spennende modellene Lauritzen har jobbet med, i følge han selv.

Med så mange prosjekter på samvittigheten har det også ført til at kona ikke ser så mye til ektemannen.

– Jeg ser ikke mye til han, men det har jeg aldri gjort i grunn. Når han holder på med et sånt yrke så blir han veldig engasjert. sier Britt Jorun Sandvik.

Tjue tusen skiferplater

Modellbyggeren tipper det går blant annet tjue tusen skiferplater som er tilpasset manuelt for hånd. Lauritsen har brukt cirka to måneder på akkurat denne jobben.

– Jeg er ikke typen som blir lei, for å si det sånn.

Han og kona Britt Jorun Sandvik startet research allerede i oktober i fjor. I kjelleren hjemme hos ekteparet jobber Lauritzen så svetten renner med å finpusse spon som skal plasseres på modellen. Over tolv tusen spon skal tilpasses enkeltvis med egenutvikla verktøy, slik at materialet skal passe så godt som overhodet mulig.

– Jeg borrer femti spon på et kvarter, det går nok en uke, sier Lauritsen.

– En uke? Du er morsom, humrer kona.

Britt Jorun Sandvik

Britt Jorun Sandvik hjelper til med både research og bygging.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Spent på reaksjonene

Det gjenstår fortsatt mye før modellen er klar for avduking i oktober. Lauritzen tipper jobben krever ytterligere et par hundre timer. Da har det gått ett år siden prosjektet startet.

– Det er klart jeg er spent, vi har lagt ned veldig mye arbeid utenom jobben med å produsere selve kirken. Særlig med kalkmaleriene og andre detaljer interiørt.

 • Hester reddet ut veltet lastebil

  Alle de seks hestene som var fanget i en lastebil som kjørte av veien og veltet i Vinje i Telemark i natt er berget ut av dyretransporten. Det skjedde først etter en lang og vanskelig operasjon, ifølge NTB.

 • Mann drapstruet politiet

  En mann i 20-årene er pågrepet i Bø i Telemark. Han skal først ha slått seg vrang og kranglet med dørvaktene på et utested. Da politiet kom til stedet sparket og spyttet han på en politibetjent. Han skal også ha drapstruet politiet.

  Laster Twitter-innhold
 • Påførte kraniebrudd med hammer

  En 28 år gammel mann er i Nedre Telemark tingrett dømt til fengsel i et år og tre måneder for grov vold. 28-åringen har blant annet påført en annen person kraniebrudd med en hammer. Mannen må også betale 87 000 i oppreisning som følge av volden.