NRK Meny
Normal

Lager «trestjerners» saft

SAUHERAD (NRK): Hun leverer saft både til Norges eneste trestjernes restaurant, Maaemo, og Det kongelige hoff.

Mie Dahlmann Jensen

Mie Dahlmann Jensen fant smaken fra sitt barndoms Danmark, og startet produksjon av hylleblomstsaft.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Hylleblomstsaften «Hyllest» har blitt et eventyr for danske Mie Dahlmann Jensen i Sauherad i Telemark, en kommune som er mest kjent for varmerekorder og eplehager.

Magisk

Mie viser oss rundt i eplehagen på Rinde gård, der hun har fått plante noen rekker med hyll.

Vi passerer rad på rad med epletrær, før vi kommer frem. Nå er det vinter og kaldt og trærne er bare. Men i sommer sto Mie her tidlig hver dag og plukket blomster mens morgensolen varmet.

– Det er magisk å gå rundt og plukke blomster og vite at det skal bli til saft. Jeg går og lurer på hvor akkurat denne blomsten skal, og det vet jeg jo ikke, sier hun.

– Det er en spesiell stemning her om morgenen. Det er helt stille. Og det er varmt. Og det dufter veldig godt når man går rundt og plukker, sier Mie.

Hun forteller at hun fremdeles har beholdt de romantiske følelsene ved det å lage egen saft, og at hun er heldig som har tatt riktige valg i livet.

Fra 20 til 5000

Produksjonen av hylleblomstsaft, som Mie lager, har på få år gått fra 20 flasker hjemme på kjøkkenet, til 5000. Fra å stå alene og lage saften på et lånt kafékjøkken på Gvarv, har hun nå brukt saftpressen på Sauar gård.

– Det var enormt spennende bare å stå hjemme, med sukker og kliss over hele kjøkkengulvet, og lage hylleblomstsaft.

Sakte men sikkert har produksjonen økt. Fra å plukke hylleblomster på forskjellige steder, har hun nå plantet egne trær på et økologisk felt. Og fra å stå alene og gjøre alt, har produksjonen økt slik at til og med påklistringen av etikettene på flaskene har blitt automatisert.

Mie begynte å lage hylleblomstsaft fordi det ikke fantes i Norge da hun kom hit som voksen fra Danmark, og fordi hun savnet smaken.

Slottet og Maaemo

Og nå har flere fått smaken på denne saften. Det kongelige hoff er blant de som har fått leveranse fra Mie.

Og det samme har Norges eneste restaurant med tre Michelin-stjerner, Maaemo. De skriver til NRK at de er veldig fornøyde med Mies saft.

– Det er jo tre stjerner til meg også. Det er veldig stas, sier hun og ler.

– Bedriften og saften er som et barn for meg. Jeg bruker den sammenligningen at det i begynnelsen er som å ha en baby, og nå er babyen min begynt å gå selv. Og den utviklingen liker man jo å se - også som skaper av et produkt, sier hun.

 • Elg går på E18

  Det er meldt om at en elgokse går på E18 i området mellom Telemarksporten og avkjøringen mot Porsgrunn ved Moheim. Viltnemnda er varslet.

 • Bergbys-restaurant konkurs

  I dag ble det åpnet konkurs i boet til Bergbys Notodden. Av de tre gjenværende Bergbys-restaurantene har den slitt hardest. Det er ingen fare for de to restaurantene i Porsgrunn, sier daglig leder i Svai-Gruppen, Atle Dreyer Isaksen, til Varden.

 • Kvinne stanset av politiet

  En kvinnelig bilfører i 40-årene er stanset av politiet i Sauheradvegen på Notodden. Kvinnen hadde ikke førerkort, og politiet hadde mistanke at hun var påvirket. Hun er tatt med til legevakt for blodprøve og vil bli anmeldt.

 • Fratatt førerkortet etter ulykke

  En mann i 70-årene er fratatt førerkortet og anmeldt for å ikke ha overholdt vikeplikten. Mannen kjørte på rødt lys i Skien, og forårsaket en ulykke. To personer oppsøker legevakten etter ulykken.