NRK Meny
Normal

Endelig tilbake til skolebenken

Elever flere steder kan først nå starte på skoleåret. Mange frykter streiken kan ha ødelagt for utdanningsløpet videre.

Adrian Rabben

Elev Adrian Rabben har begynt å bli engstelig for undervisningen som han har gått glipp av.

Foto: Lorentz Berg / NRK

Porsgrunn videregående skole var blant de første skolene som ble tatt ut i lærerstreiken. Her har lærere streiket siden 11. august. Den siste uka har det knapt vært undervisning på skolen.

Har vært engstelig

For elev Adrian Rabben er det en lettelse at han nå kan få undervisning igjen. Han går siste året på realfagslinja og merker at det er mye av undervisninga som elevene trenger læreren for å forstå.

– Det kommer til å bli veldig deilig å få undervisning og den oppfølginga vi trenger. Jeg trenger hjelp til å få hjelp til det jeg har sittet hjemme og lurt på.

Rabben er elevrådsleder ved skolen og skulle hatt travle dager på skolen. I begynnelsen sier han at det var mange som synes det var deilig å bare ha fri og slappe av. Men etter hvert begynte han å bli bekymret.

– Jeg har vært litt engstelig. Jeg har begynt å tenke at det er under et år til eksamen kommer. Hvordan skal vi få tatt igjen dette? Jeg har fag som allerede er problematiske å komme seg gjennom, og nå har vi enda mindre tid til å gjøre det. Nå vil lærerne kanskje få enda mindre tid til hver elev og det kan bli et problem.

– Stort press for å komme gjennom pensum

Realfagslærer Olav Løvøen skjønner bekymringen til lærerne. Han sier spesielt

Olav Løvøen

Realfagslærer Olav Løvøen ser fram til å kunne gi undervisning igjen.

Foto: Lorentz Berg / NRK

mattematikk er et fag hvor det er viktig å ha tid til å komme seg gjennom alt som skal gjøres. Han sier det er dumt å miste over to uker i starten av skoleåret.

– Det er veldig synd. Det er et veldig stort press på å komme gjennom pensum. Vi har veldig dårlig tid fra før, lærer noe nytt hver eneste time.

Løvøen tror det nå blir mindre tid til repetisjon og forberedelser til eksamen.
Fylkeskommunen ønsker å få en avtale med lærere om at de kan tilby elevene kveldsskole og ekstraundervisning i ferier framover. Løvøen håper flest mulig av hans elever vil benytte seg av det.

– Jeg håper at de stiller opp på det. Vi kan ikke tvinge dem, men jeg håper det blir et slikt tilbud og at elevene kan få tatt igjen det tapte der.

Les også:

Frykter dramatiske konsekvenser

Elev Adrian Rabben kommer helt sikkert til å benytte seg av tilbud om ekstraundervisning dersom han får mulighet.

– Jeg har ambisjoner og ønsker å komme inn på linjer som har høyt karaktersnitt. Hvis jeg får dårligere karaktersnitt fordi jeg får dårligere forståelse og oppfølging, kan jo det få dramatiske konsekvenser for videre karriere for meg.

Tirsdag starter undervisninga opp igjen. Rabben håper lærerne tar hensyn til elevene og ikke kjører på altfor fort, slik at alle henger med fra starten.

– Jeg håper de spiller på lag med elevene og ikke mot elevene nå.

  • Kåra til årets folkemusikar

    Folkemusikaren Anders Røine busett i Bø fekk i helga prisen " Årets Folkemusiker" på Folkelarm i Oslo, skriv Varden. I tillegg fekk Anne Hytta soloprisen for sitt hardingfelespel på hennar nye album "Strimur".

  • Skrapa ikkje is på bilen

    Ein mann i 60-åra har fått førarkortet beslaglagt av ein UP-patrulje. Mannen hadde ikkje skrapa vindauga på bilen fri for is før han køyrde på Gulset. UP blei oppmerksam på dette fordi sjåføren køyrde urytmisk og var over i motgåande køyrefelt.