NRK Meny
Normal

Lærerne væpner seg med nål og tråd

Lærerne tyr til håndarbeid i kampen mot nye arbeidstidsbestemmelser. Gunn «Mareritt» Helgesen er et av sleivsparkene rettet mot KS-lederen.

Gunn «Mareritt» Helgesen er brodert med sirlige korssting. Design- og håndverkslærer Marianne Dall Jensen holder fram et av mange broderier i glass og ramme.

Lærerne har med sytøyet på streikevakt og bruker tiden på håndarbeid rettet mot KS-lederen.

Les også:

Geriljabroderier på streikevakt

Lærerne i Porsgrunn har bevæpna seg med nål og tråd i kampen mot nye arbeidstidsbestemmelser. Budskapet til KS-lederen formidles i såkalte geriljabroderier, der visdomsord og sitater er byttet ut med provoserende sleivspark.

– Gunn «Mareritt» Helgesen er et spark til KS-lederen. Det er kanskje litt stygt, men med geriljabroderi skal man spisse kommentarene, sier design- og håndverkslærer Jensen i arrangementskomiteen i Utdanningsforbundet i Porsgrunn.

Lise Sønstebø, Marianne Dall Jensen og Sonja McCarthy-Strand

Lærerne Lise Sønstebø, Marianne Dall Jensen og Sonja McCarthy-Strand sitter med håndarbeid på streikevakt.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

«Glem bikkja, vokt deg for KS», er et annet slagord lærerne har brodert for å markere seg i streiken.

– Veldig mange av oss har interesse for håndarbeid, og noen av oss jobber jo også på design- og håndverk. Vi fant ut at dette er en fin måte å formidle kommentarene vi har til streiken. Det kan være litt tøffe tak innimellom, sier design- og håndverkslæreren.

– Med glimt i øyet

Idrettslærer Lise Sønstebø håper KS-lederen tåler budskapet.

– Det er en alvorlig situasjon vi er i, men vi må ha litt glimt i øyet og prøve å få fram litt humor i det vi holder på med. Gunn «Mareritt» Helgesen er kanskje litt på kanten, men hun er jo den som fronter KS, sier læreren, og understreker at det ikke er et personangrep.

– Det går jo ikke på henne som person. Jeg håper hun tar det med et smil, og ser humoren i det, sier Sønstebø.

– Orker ikke forholde meg til det

KS-leiaren er provosert

KS-leder Gunn Marit Helgesen.

Foto: NRK

KS-leder Helgesen sier hun har opplevd det hun kaller sterk offentlig sjikane, og synes ikke hun skal tåle alt som kommer.

– Mange av oss har fått mange kraftige karakteristikker. En av forhandlingslederne mine har blant annet blitt kalt for «kraftig lobotomert». Jeg synes ikke dette er noe vi skal måtte tåle, sier Helgesen.

– Gunn «Mareritt» Helgesen, hva synes du om den?

– Det har jeg ikke så mange kommentarer til. Jeg vet det er mange som har karakteristikker på meg, sier KS-lederen, uten at hun vil utdype hva slags reaksjoner hun reagerer på.

– Jeg orker ikke å forholde meg til det. Det kan du bare lese på sosiale medier, sier hun.

 • Vasslekkasje på Åfoss

  På Åfoss i Skien stengde vassverket kranene i ein halv time i sekstida i kveld på grunn av lekkasje.

  Laster Twitter-innhold
 • Fagforbundets leder er gjenvalgt

  Mette Nord ble tirsdag gjenvalgt som leder i Fagforbundet. Odd-Haldgeir Larsen og Sissel M. Skoghaug fortsetter som nestledere. Valgene fant sted på Fagforbundet landsmøte. Nord. som har leda forbundet siden 2013, stilte uten motkandidat.

 • Rådyrkalven måtte avlivast

  Viltnemnda kom til Håvundvegen for å hjelpe til med ein rådyrkalv som var i klem under ein høyball. Kalven måtte dessverre avlivast, melder politiet.

 • Rykkjer ut for å hjelpe rådyrkalv

  Politiet rykkjer ut til Håvundvegen for å hjelpe ein innringar med å få laus ein rådyrkalv som er klemt under ein høyball.