NRK Meny
Normal

Lærere troppet opp med 50 steiner

Lærere i Skien er skuffet over at det ikke kom en løsning på streiken søndag kveld. Mandag formiddag tok de med seg 50 steiner, og dro til fylkeshuset med et klart budskap.

Marit Myhrer og streikende lærere

Leder i Utdanningsforbundet Skien, Marit Myhrer (foran), sier engasjementet blant lærerne er større etter at partene ikke klarte å komme til enighet i går.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

To uker ut i skoleåret er det fortsatt ingen løsning på lærerstreiken. Etter flere dager med sonderinger mellom KS og lærerorganisasjonene, ble det søndag kveld klart at streiken fortsetter på 8. uka.

– Må snu og flytte steiner

Streikende lærere tok i formiddag med seg 50 steiner og troppet opp foran fylkeshuset i Skien. Steinene ble lagt ned på bakken i håp at noen i KS ville dukke opp for å snu dem.

– Dette er et tilsvar til KS som har sagt at de er villige til å snu hver stein for å finne en løsning på streiken. Vi tenkte vi skulle hjelpe dem litt, og har gode råd som står skrevet under steinene, sier leder i Utdanningsforbundet Skien, Marit Myhrer.

– Dette er også en oppfordring til å ikke bare snu alle steiner, men kanskje også flytte på dem, tilføyer hun.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Streikende lærere tok med seg 50 steiner og troppet opp foran fylkeshuset i Skien.

SE VIDEO: – Ingen skam å snu, ropte de fremmøtte lærerne foran fylkeshuset i dag.

Lærerne mener de har gode råd å komme med. Under steinene sto det blant annet «Lytt til lærerne» og «Ingen tid å gi».

– Det handler om tillit, og det handler om at tillit gir ansvar. Vi er profesjonelle yrkesutøvere som kommer til å ta det ansvaret hvis KS er villige til å vise oss tillit, sier hun.

Står på kravene

Som mange andre er Myhrer skuffet over at det ikke ble noen løsning på streiken søndag kveld.

Lærerne streiker

50 steiner ble lagt ned foran fylkeshuset.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Det er skuffende. Vi ønsker veldig å komme tilbake til klasserommene og gjøre den jobben vi skal gjøre. Likevel så spisser det kampånden hos oss når det ikke kommer en løsning, sier hun, og understreker at hun opplever større engasjement blant de streikende lærerne nå enn hun gjorde i slutten av forrige uke.

– Vi er mer klare enn noensinne for å stå på våre krav. Dette betyr mye for oss, legger hun til.

Les også:

– Kan vare lenge

Jørund Ruud.

Styreleder for KS i Telemark, Jørund A Ruud, håper det kommer løsning på streiken snart.

Foto: Gisle Espeland / NRK

Styreleder for KS i Telemark, Jørund A Ruud, valgte å hoppe over steinene som lærerne hadde lagt ned utenfor fylkeshuset i dag. Han bøyde seg ikke ned for å snu dem slik lærerne håpet han skulle gjøre.

– Nei, det gjorde jeg ikke. Vi har sagt at vi er villige til å snu alle steiner, men det gjøres i forhandlinger og ikke på en gårdsplass, sier han til NRK.

Ruud sier videre at han håper på en snarlig løsning på konflikten.

– Nå må partene gå hver til sitt, og tenke seg om i lys av det som har skjedd i helgen. Deretter må vi se om det er grunnlag for ny dialog i løpet av noen dager. Jeg er optimist, og håper på en løsning. Tvungen lønnsnemnd er det dårligste alternativet, mener jeg, sier han.

– Hvor lenge kan dette holde på?

– Nå har regjeringen vært krystallklar på at dette kan vare lenge. Statsministeren vil ikke signalisere sterk vilje til å bruke tvungen lønnsnemnd, og det skjønner jeg. Ved Tvungen lønnsnemnd skal det være fare for liv og helse, så dette kan dra ut, sier Ruud.

Lærerne streiker

De fleste gikk forbi steinene, men noen stoppet opp for å snu dem.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK