NRK Meny
Normal

Krangel om Ibsen og Skien

Skal skolen hete Henrik Ibsen videregående skole eller Skien videregående skole?

Fulll splittelse blant lærere i Skien.

Krangel rundt Henrik Ibsens navn
Foto: Knut Falch / Scanpix

Diskusjonen har gått høyt på lærerværelsene ved Skien videregående skole og Brekkeby videregående skole.

Spørsmålet er hvilket navn skolen skal ha etter at de to skolene i byen blir slått sammen fra 1. august.

Viktig å sikre seg Henrik Ibsen

De ansatte ved Skien videregående skole vil beholde navnet Skien videregående.

Ved Brekkeby derimot vil de døpe den nye fellesskolen til Henrik Ibsen videregående skole.

– Det er nå vi har sjansen før andre tar navnet, sier forslagsstiller Ragnar Steinstad ved Brekkeby. Han vil unngå at en privatskole i framtida får bruke dramatikerens navn.

Et hån mot Ibsen

Skien har vært med i skolenavnet siden 1823, og Skien VGS er et godt merkenavn hevder de ansatte på Skien VGS.

Dramalærerne ved Skien VGS karakteriserer det som en hån mot Henrik Ibsen å tyne navnet på denne måten. De mener Ibsennavnet for lengst er brukt opp i Skien med blant annet Ibsenhuset, Teater Ibsen Ibsenparken og Rica Hotel Ibsen .

Steinstad er ikke enig. Han tror bruken av Ibsennavnet i en skolesammenheng vil være med på å folkeliggjøre dikteren fra Skien.

– Henrik Ibsen står allerede på sokkel utenfor skolen vår. Det ser ikke ut som han er lei seg over å stå der, sier Ragnar Steinstad.

Navnestriden er så splittende mellom de to skolene at rektor har gitt opp å komme til enighet. Han ber derfor om navnevalget blir bestemt på et høyere plan. Det kan bety at det blir fylkespolitikerne som må bestemme hva skolen skal hete.

 • Kritisk til å dele celle

  Ingeborg Kivle i Telemark fengsels- og friomsorgsforbund er kritisk til ordninga med fleire fangar på same celle. Det er fengselsstyresmaktene som seier at enkelte må dele celle i ein periode. Kivle meiner at ei ordning svekker tryggleiken.

  Ingeborg Kivle
  Foto: Anna Lognvik / NRK
 • Trafikkulukke i Bø

  Ein person er lettare skadd etter ei utforkøyring på Folkestadvegen i Bø. Fylkesveg 152 er delvis stengd på ulukkesstaden.

 • Mykje snø – liten flaumfare

  Sjølv om det er 20 prosent meir snø enn normalt rundt Tinnsjøen og Møsvatn, er det liten fare for flaum til våren. Det seier direktør i Øst-Telemarkens Brukseierforening, Nikolai Østhus. Flaumfaren aukar dersom det kjem mykje nedbør når snøen smeltar.

 • Fem vil ha rådmann-jobb

  Sæhænd Bazmi-Rasekh (28), Arve Semb Christophersen (57) og Ragnar Sundklakk (56) er tre av søkerne til stillingen som prosjektleder i den nye fylkeskommunen, senere fylkesrådmann i Vestfold og Telemark fylkeskommune. To navn er unntatt offentlighet, melder fylkeskommunen på nettsidene sine.