NRK Meny
Normal

Lærer selvforsvar til julebordsesongen

SKIEN (NRK): Mange jenter føler seg utrygge i julebordsesongen. Med mye alkohol i blodet kan det oppstå uønskede situasjoner.

Maria Esberg

Maria Esberg lærer seg hvordan hun skal komme unna hvis hun blir holdt fast.

Foto: Anders Lund / NRK

Julebordsesongen er i full gang. Hvert år arrangeres det en haug med julebord. Et kjent fenomen i julebordsesongen er overberusede personer og bråk, og politiet har ofte mye å gjøre i ukene med julebord.

Politistasjonssjef i Grenland, Dag Rune Omland forteller at de setter inn ekstra mannskap i julebordsesongen og at de prøver å være der det skjer.

Arrangerer gratis selvforsvarskurs

Selv om politiet ofte er synlige i bybildet på denne tiden av året er det mange som føler seg utrygge, og spesielt kanskje jenter. Mye av grunnen er overberusede personer som skaper uønskede situasjoner.

Mudo gym i Skien arrangerte gratis selvforsvarskurs for å trygge jenter i julebordsesongen.

– Vi ser et økende behov. Flere og flere opplever uønskede situasjoner, og kanskje spesielt nå i julebordssesongen, forteller Bente Jørgensen som arrangerer kurset.

Maria Esberg

Maria Esberg deltok på kurset.

Foto: Anders Lund / NRK

Og behovet var der tydelig. Kurset var fylt opp med damer i alle aldere som ønsket å lære å beskytte seg selv.

Maria Esberg deltok i kurset og hun beskriver det som livsviktig.

– Kommer du i en situasjon der noen holder deg fast, må du kunne fysisk klare å komme deg ut av det. Det kan stå mellom liv og død, så det er livsviktig, forteller hun.

Esberg oppfordrer alle jenter til å melde seg på liknende kurs slik at de kan beskytte seg om nødvendig. Selv har hun opplevd ubehagelige situasjoner der hun kunne fått bruk for selvforsvar.

Støtter selvforsvar

Omland sier at han ikke ønsker et samfunn der jenter føler seg utrygge på byen, men at han vet at noen gjør det. Han mener derfor det kan være greit at jenter kan klare å beskytte seg hvis det blir nødvendig.

Dag Rune Omland

Dag Rune Omland ønsker et samfunn der jenter ikke trenger å være redde.

Foto: Julie Anda Hovland / NRK

– Jeg er for at alle kan klare å beskytte seg, men jeg ønsker selvsagt ikke et slik samfunn der man blir nødt til å bruke det, sier han.

Han forteller også at de i år har sett en bedring når det kommer til bråk rundt julebord.

Noe av grunnen til dette tror han kan være all oppmerksomheten seksuell trakassering har fått i mediene den siste tiden, med blant annet #metoo-kampanjen.

 • Natta i møte uten strøm

  En del må belage seg på en strømløs natt etter det kraftige snøværet i dag. Klokken 18.00 er fortsatt 4 300 husstander i Telemark og Vestfold uten strøm.

 • Veier åpne

  Bjørntvedtvegen i Skien er åpnet igjen. Dette gjelder også i bakkene fra Holtesletta og ned mot Siljan sentrum der et vogntog sperret veien tidligere i ettermiddag. Fylkesvei 851 mellom Varland og Arabu er også åpen igjen etter uvær.

 • Stenger Bjørntvedtvegen

  Bjørntvedtvegen i Skien frå krysset Bjørntvedtvegen og Kjørbekkdalen til krysset Bjørtvedtvegen og Trommedalsvegen blir stengt i minst ein time grunna berging av to vogntog. Politiet er på staden.

 • Vogntog sperrar trafikken i Siljan

  Eit utanlandsk vogntog har mista kontrollen på svært glatt underlag i bakkane frå Holtesletta og ned mot Siljan sentrum og står på tvers og sperrer for annan trafikk. Politiet er på veg til staden. Veg trafikksentralen er varsla.