NRK Meny
Normal

Lærer selvforsvar til julebordsesongen

SKIEN (NRK): Mange jenter føler seg utrygge i julebordsesongen. Med mye alkohol i blodet kan det oppstå uønskede situasjoner.

Maria Esberg

Maria Esberg lærer seg hvordan hun skal komme unna hvis hun blir holdt fast.

Foto: Anders Lund / NRK

Julebordsesongen er i full gang. Hvert år arrangeres det en haug med julebord. Et kjent fenomen i julebordsesongen er overberusede personer og bråk, og politiet har ofte mye å gjøre i ukene med julebord.

Politistasjonssjef i Grenland, Dag Rune Omland forteller at de setter inn ekstra mannskap i julebordsesongen og at de prøver å være der det skjer.

Arrangerer gratis selvforsvarskurs

Selv om politiet ofte er synlige i bybildet på denne tiden av året er det mange som føler seg utrygge, og spesielt kanskje jenter. Mye av grunnen er overberusede personer som skaper uønskede situasjoner.

Mudo gym i Skien arrangerte gratis selvforsvarskurs for å trygge jenter i julebordsesongen.

– Vi ser et økende behov. Flere og flere opplever uønskede situasjoner, og kanskje spesielt nå i julebordssesongen, forteller Bente Jørgensen som arrangerer kurset.

Maria Esberg

Maria Esberg deltok på kurset.

Foto: Anders Lund / NRK

Og behovet var der tydelig. Kurset var fylt opp med damer i alle aldere som ønsket å lære å beskytte seg selv.

Maria Esberg deltok i kurset og hun beskriver det som livsviktig.

– Kommer du i en situasjon der noen holder deg fast, må du kunne fysisk klare å komme deg ut av det. Det kan stå mellom liv og død, så det er livsviktig, forteller hun.

Esberg oppfordrer alle jenter til å melde seg på liknende kurs slik at de kan beskytte seg om nødvendig. Selv har hun opplevd ubehagelige situasjoner der hun kunne fått bruk for selvforsvar.

Støtter selvforsvar

Omland sier at han ikke ønsker et samfunn der jenter føler seg utrygge på byen, men at han vet at noen gjør det. Han mener derfor det kan være greit at jenter kan klare å beskytte seg hvis det blir nødvendig.

Dag Rune Omland

Dag Rune Omland ønsker et samfunn der jenter ikke trenger å være redde.

Foto: Julie Anda Hovland / NRK

– Jeg er for at alle kan klare å beskytte seg, men jeg ønsker selvsagt ikke et slik samfunn der man blir nødt til å bruke det, sier han.

Han forteller også at de i år har sett en bedring når det kommer til bråk rundt julebord.

Noe av grunnen til dette tror han kan være all oppmerksomheten seksuell trakassering har fått i mediene den siste tiden, med blant annet #metoo-kampanjen.

 • Internasjonal Ibsenpris

  Den sveitsiske regissøren og komponisten Christoph Marthaler er vinnar av Den internasjonale Ibsenprisen 2018. Prisen på 2,5 millionar kroner blir delt ut av den norske stat, og blir rekna som den største teaterprisen i verda.

 • Avvik ved NOAH Langøya

  Miljødirektoratets revisjon av NOAH Langøya har avdekt fire avvik. Dette er det same selskapet som står bak planane om eit avfallsdeponi i Brevik. Korkje Miljødirektoratet eller administrerande direktør, Carl Hartmann, ser på avvika som alvorlege.

  Langøya
  Foto: NOAH
 • Vis omsyn på tronge vintervegar

  Køyreskulelærar Preben Utzig i Skien lærer elevane sine at det ikkje er nokon vits i å halde på forkøyrsretten, men heller vise omsyn nå som gater og vegar er både tronge og glatte. Utzig får full støtte hjå UP Region Sør.

  Preben Utzig
  Foto: Roald Marker / NRK
 • Bekymra for inaktive eldre

  Ingebjørg Kyrdal, spesialist i fysioterapi for eldre, er bekymra for stillesitjande eldre. Vaksne og eldre er i ro i gjennomsnitt 62 prosent av den vakne tida, altså rundt ni timar dagleg, viser statistikk frå Helsedirektoratet.