NRK Meny
Normal

Kvinand-knipe i pipe

Ekteparet Hoff satt på hytta i helgen. Plutselig hørte de en krassling i pipa.

Video Kvinand i knipe_TT.mp4

Nett-TV: Se anda ruge på eggene i pipa

– Det må være mus i pipa, sa Drude Hoff, men ektemannen Pål mente det var for høy lyd til å være det.

De åpnet feieluka på pipa, og der inne lå det en kvinand. Og ikke nok med det, hun hadde lagt to egg i bunnen av en fire meter høy pipe.

Pål Hoff kontaktet viltnemda for å høre hva han skulle gjøre med kvinanden. Siden han skulle legge nytt tak, og rive en vegg på hytta, ville han vite hva han skulle gjøre.

Les også: Men er det ikke...?

Ikke opplevd lignede

Lederen for viltnemda i Kragerø gjennom 25 år, Arne Sørdalen, har ikke opplevd at en and legger reir i bunnen av en pipe i hans tid som leder.

– Jeg regner med at kvinanden har ligget på reiret i tre uker, og den har sannsynligvis cirka en uke rugetid igjen før fugleungene klekkes.

Sørdalen er svært spent på om andeungene klarer å klatre opp den fire meter høye pipa når de skal forlate reiret. Eller om andemor klarer å bære kyllingene opp pipa.

Følger med

Kvinand i pipe

Viltnemda er svært spent på om andeungene klarer å klatre opp den fire meter høye pipa når de skal forlate reiret.

Foto: Per Ole Halvorsen

Snekkere begynner riving av taket i dag. Og det alle lurer på er om andemor og eggene tåler alt bråket fra snekkerne?

Per Ole Halvorsen, naturfotograf, sier at de følger med hele tiden. Arne Sørdalen og han er ute på hytta nesten hver dag for å passe på at det går bra.

– Fugleungene er nemlig bare én dag i reiret før de forlater det. Men de vil nok aldri klare å klatre opp pipa selv, sier Halvorsen.

Halvorsen var ute og sjekket kvinanden tidligere i dag, og da var ikke andemor i redet. Men etter en liten stund hørte han masse lyder fra pipa. Og ned kom kvinanda.

– Anda må ut for å spise og drikke inni mellom. Og da bruker hun vingene for å krabbe opp pipa, forteller naturfotografen.