Hopp til innhold

200 nye mister trolig jobben på REC

REC stenger også den tredje fabrikken på Herøya i Porsgrunn. Nedskjæringene starter allerede 1. desember.

REC Wafer

Kun en av fire REC-fabrikker blir nå opprettholdt på Herøya i Porsgrunn etter dette.

Foto: Tom Andersen / NRK

Nedskjæringene skal være i mål innen første kvartal 2012, heter det i en børsmelding fra selskapet.

– RECs beslutning om inntil videre å stenge ned fabrikk 3 på Herøya er svært dårlig nytt for Telemark, sier fylkesordfører i Telemark, Terje Riis-Johansen til NRK.no.

Han reagerer med tristhet på nyheten.

– Man blir jo lei seg når en slik nyhet kommer. Permitteringene kommer på et dårlig tidspunkt Telemark, og særlig for de rundt 200 ansatte som det ser ut til vil bli permittert nå ved inngangen til desember. Nedstengningen vil ha både direkte og indirekte virkninger for hele Telemark, sier Riis-Johansen.

Fortsatt vanskelige markeder for solenergi som følge av gjeldskrisen i Europa og uro i finansmarkedene er årsaken til kuttene.

Stengte ned fire fabrikker

I slutten av oktober bestemte styret i REC permanent å legge ned fire av fabrikkene i Norge.

Selskapet sa opp 700 ansatte da fabrikkene i Narvik, Glomfjord og deler av virksomhetene på Herøya ble besluttet nedlagt.

På Herøya har allerede 300 ansatte fått oppsigelser, i Narvik 180 og 200 i Glomfjord. Nå kommer ytterligere 200 ansatte på Herøya trolig til å miste jobben.

Terje Riis-Johansen

Fylkesordfører Terje Riis-Johansen sier det er en trist dag for Telemark.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

– Dette er alvorlig

Terje Riis-Johansen sier situasjonen er alvorlig når det nå er bestemt at også den tredje fabrikken midlertidig kutter produksjonen.

– Det er så mange arbeidsplasser det er snakk om, så dette merkes i hele fylket. En annen dimensjon er jo at dette er den nye industrien som egentlig skulle bygges opp. Å glippe på dette området vil få store konsekvenser fremover, sier han.

– Hva skjer med den siste gjenværende fabrikken på Herøya nå?

– Vi må se på mulighetene som ligger fremover. Jeg oppfatter at ledelsen i REC har en oppriktig ambisjon om å bruke fabrikk 4 til utvikling av den teknologien som de selv mener kan gjøre dem konkurransedyktige, sier han.

– Svært dramatisk

Terje Tønnessen

NAV-direktør i Telemark, Terje Tønnesen, sier permitteringene legger en demper på optimismen i området.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

NAV-direktør i Telemark, Terje Tønnesen, sier dette en svært dårlig nyhet.

– Det er et omfattende arbeid vi har foran oss, og det er dramatisk. Spesielt for dem som dette gjelder. Vi skal også ta imot alle disse som skal ha dagpenger og som også kanskje skal ha nye jobber.

Telemark ligger allerede på arbeidsledighetstoppen i Norge. Hvor dramatisk er det med enda flere oppsigelser på Herøya?

– Først og fremst er det dramatisk for dem som blir direkte berørt av dette. Det er også dramatisk når vi mister så mange arbeidsplasser. Det gjør noe med hele optimismen i området, sier han.

– Unik kompetanse utvannes

Ordfører i Porsgrunn, Øystein Beyer, sier dette vil få konsekvenser for Porsgrunn kommune.

– Det er en unik kompetanse som nå står i fare for å vannes ut. Kompetansen på Herøya er bygget opp i åtte til ti år, og det er klart at folk ser seg om etter jobb, og det betyr at de kanskje må flytte. Vi er ikke flere her i Telemark enn at vi trenger alle, sier han.

– Tror du at det er håp for den siste fabrikken på Herøya?

– Skal vi tro konsernsjef Ole Enger, som vi var i møte med for to og en halv uke siden, så er det utfordringer, men håp.