NRK Meny
Normal

Drømmen om kunstgress ble et mareritt

SKIEN (NRK): Fotballklubb sliter med milliongjeld etter at kunstgressbanen de har investert i er full av groper. Klubben savner mer hjelp fra Norges Fotballforbund.

Ujevnhetene på kunstgressbanen blir ekstra synlige når det kommer nedbør.

Ujevnhetene på kunstgressbanen blir ekstra synlige når det kommer nedbør.

Foto: Privat

Klubben i Skien investerte i kunstgress i 2011. Kort tid etter viser det seg at membranen under kunstgressmatta ikke er tett, noe som gjør at regnvann kommer gjennom, og skader sandlaget under matta.Ved kraftige regnskyll danner det seg stadig nye groper i banen.

Som en liten breddeklubb i en vanskelig situasjon savner vi bistand fra Fotballforbundet, sier fotballpappa og styreleder Roy Stian Gunnulfsen i Skiens Grane.

Firmaet som har lagt kunstgresset har gått konkurs, og kan dermed ikke ta tak i saken.

- Banen er full av groper og har mista sin fotballevne, sier fotballpappa.

SE VIDEO: Elias Castro er litt flau over hjemmebanen som er full av groper.

– Situasjonen er så alvorlig at vi må ta et valg om vi skal bestå som klubb eller ikke, sier Gunnulfsen.

100 nye kunstgressbaner

Skiens Grane skylder 2,2 millioner kroner i lån og det vil koste minst 2,5 millioner å få kunstgressbanen i skikkelig stand.

– Det er flere hundre groper på denne banen nå. Ballen spretter ikke som den skal. Banen har mista sin fotballevne rett og slett, sier Gunnulfsen.

Roy Stian Gunnulfsen er styreleder i Skien`s Grane.

– Vi har på ingen måte gitt opp håpet, sier fotballpappa og styreleder Roy Stian Gunnulfsen i Skiens Grane. Klubben vil starte en økonomisk redningsaksjon.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

I Fotballforbundet har de et mål om at det skal bygges hundre nye kunstgressbaner i året.

– Det er svært trist at en klubb havner i en slik situasjon, men det er ikke mer vi kan gjøre. Vi gjør så godt vi kan og kan gi råd om advokater som er spesialister som er eksperter på slike saker, sier anleggssjef i NFF Ole Myhrvold.

Han understreker at det fleste klubber som har fått på plass kunstgress rapporterer om mer aktivitet og flere medlemmer.

Gir ikke opp håpet

Fotballøkonom ved BI Tor Geir Kvinen mener NFF må mer aktivt inn å hjelpe småklubbene når de skal investere i kunstgress.

Ole Myhrvold

– Det er svært trist at en klubb havner i en slik situasjon, sier anleggssjef i NFF Ole Myhrvold.

Foto: Frank Almås / NRK

– Forbundet bør ta et mer aktivt initiativ og være mer oppsøkende i forhold til hver enkelt bane slik at det blir mer kompetanse. Det bør også arrangeres samlinger siden det bygges så mange kunstgressbaner rundt om i Norge nå, sier Kvinen.

Anleggssjefen i NFF forteller at de allerede har gjort tiltak fordi det ofte ikke er kompetanse i den enkelte klubb til å håndtere et stort prosjekt med bygging av kunstgressbaner.

– Vi har ansatt egne anleggskonsulenter som besøker og veileder klubbene.Vi har også en egen bok som tar for seg kunstgress fra A-Å. sier Myhrvold.

For klubben i Skien som ble etablert i 1911 er det lite annet å gjøre enn å prøve å skaffe pengene de mangler for å redde klubben. De vi starte en økonomisk redningsaksjon.

– Vi har på ingen måte gitt opp håpet, men det er viktig å fortelle at vi foreløpig er langt unna målet. I løpet av 2016 har vi svaret på om Skiens Grane kan leve videre som klubb, sier Gunnulfsen.