NRK Meny
Normal

Kun tre vet om julebrusens hemmelighet

SKIEN (NRK): Den hemmelige oppskriften til Trio julebrus står håndskrevet på et eldgammelt papir. Aldri før har de produsert så mye julebrus som i år.

Her blandes den hemmelige julebrusoppskriften

HEMMELIGHETSFULL: Fabrikksjef ved Telemark mikrobryggeri Roy Andreassen må være god til å holde på hemmeligheter. Spesielt hemmelige brusoppskrifter.

Det sies at det er blitt brygget øl i Telemark gjennom tusen år, og tradisjonene holdes nå ved like hos Telemark mikrobryggeri i Skien.

Oppskriftene er topphemmelige, spesielt gleder det Trios grumsete julebrus. Ytterst få vet nøyaktig hvilke ingredienser som blir brukt, forteller fabrikksjef Roy Andreassen.

– Det er bare meg og to stykker til som har tilgang til den originale oppskriften til råstoffet som brukes. Den står skrevet på et gammelt papir, og er ikke gjort digital.

Julebrus fra Trio

Den grumsete julebrusen står i mange kjøleskap rundt omkring i Telemark i desember.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

600.000 liter julebrus

I år produserer Telemark mikrobryggeri intet mindre enn 600.000 liter med Trio julebrus.

– Det betyr at hver telemarking i gjennomsnitt drikker tre liter hver. Det er vanvittige tall, og vi har aldri produsert og solgt så mye julebrus som vi gjør i år, sier Andreassen.

– Hvorfor er den så populær?

– Den har hatt en ekstrem sterk merkevare gjennom veldig mange år. For mange telemarkinger er dette den eneste julebrusen som gjelder.

Fikk brusen i retur

Den grumsete julebrusen er derimot ikke like populær i hele landet. I mange nasjonale tester får Trio-brusen enten middels poengsum – eller ren slakt.

– Vi har sendt julebrusen til Vestland og fått den i retur. Folk trodde det var feilvare fordi den er grumsete. Det tar vi med et smil, for vi vet at smak og utseende bunner i tradisjon og følelser, sier fabrikksjefen.

NB: NRK hadde onsdag morgen en julebrustest på direktesendt radio. Aas, Ringnes, Hamar og Trio julebrus var med. Trio julebrus ble kåret som vinner av det lokale ekspertutvalget fra Gjerpen ungdomsskole i Skien, som bestod av lærer Kristoffer Høimyhr Skaate og elevene Jesper og Anniken.

HØR HELE RADIOINNSLAGET HER:

Julebrustest hos Telemark mikrobryggeri

Vi testet julebrus på direktesendt radio. Ekspertutvalget bestod av Lærer Kristoffer Høimyhr Skaate og elevene Anniken Hildesdotter Andersen og Jesper Nymoen Furuheim fra Gjerpen ungdomsskole.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK
 • Torgeir Børven til Odd

  På ein pressekonferanse måndag ettermiddag presenterte Odds Ballklubb Torgeir Børven som ny spelar. Børven har tidlegare spela ein periode i Odd (2009–2012). Børven signerer ein kontrakt på to og eit halvt år.

  Børven til Odd
  Foto: Katrine Rohde Johannessen
 • Trafikkulykke i Drangedal

  Naudetatane er på veg til ei trafikkulykke ved Hønnesmyra i Drangedal. Ein bil har snurra rundt og ligg på taket. Éin person er ute av bilen, det er uvisst om han er skadd.

 • Trafikkulykke ved Vinjesvingen

  En bil har tippet rundt og ligger på taket på E134 mellom Mjonøy og Edland. To personer var i bilen, de har kommet seg ut. Det er ikke klart om de er skadd.

 • Roleg vêr dei neste dagane

  Laster Twitter-innhold