NRK Meny
Normal

Kun åtte av nær 900 foresatte møtte på dugnad

SKIEN (NRK): Da Gjerpen barneskole arrangerte dugnad kom det bare åtte foresatte. Skolen har omkring 450 elever. – Det er dårlig, sier skolens rektor.

Gjerpen barneskole

LITE POPULÆRT: Bare åtte foreldre møtte på dugnad på Gjerpen barneskole. Skolen har 450 elever.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Det er skuffende. Vi lever i et samfunn der frivillighet og dugnadsånden er i ferd med å avta. Jeg har vært på mange dugnader opp igjennom årene, og det blir stadig færre som deltar, sier Hogne West Furumo.

Hogne West Furumo

Hogne West Furumo er blant dem som møtte på dugnad. Han er skuffa over oppmøte.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

West Furumo var en av dem som deltok på dugnaden på Gjerpen barneskole i Skien i går kveld. Det ble mye å gjøre for gjengen som sopet og ryddet på skoleplassen.

– Jeg er på dugnad fordi jeg ønsker at sønnen min skal ha et best mulig læringsmiljø. Sånn sett er det kjedelig at ikke flere stiller opp på et slikt tiltak. Mange synes kanskje at dette er kommunens ansvar, men jeg synes vi skal klare å avse en og en halv time til dette, én gang i året, sier pappaen.

– Gode grunner til ikke å delta

Psykolog og forsker Ragnhild Bang Nes ved Folkehelseinstituttet sier det kan være mange ulike årsaker til at folk ikke møter på dugnad.

Ragnhild Bang Nes

Psykolog og forsker Ragnhild Bang Nes sier det gir en god følelse og delta på dugnad, og at folk som ikke møter på dugnad ofte plages med dårlig samvittighet.

Foto: Ole Jørgen Kolstadbråten / NRK

– Det er irriterende for dem som er på dugnad at mange ikke møter, men det kan være ulike årsaker til at folk ikke deltar. Folk kan være syke, ha en deadline på jobben, eller ha andre gode grunner til ikke å være med på dugnad, sier Bang Nes.

Les også:

Bang Nes sier at de som møter på dugnad ofte sitter igjen med mange positive følelser, samt at de blir glade av å delta på dugnadsarbeid. De som ikke møter opp, plages ofte av dårlig samvittighet.

På Gjerpen barneskole i Skien i går var det bare åtte foresatte som kunne reise hjem med god samvittighet, mens flere trolig satt hjemme med en dårligere følelse.

Rektor er skuffet

Rektor ved Gjerpen barneskole, Dag Magne Andersen, ønsker ikke å lage noe oppstyr ut av situasjonen. Men er likevel ikke fornøyd.

– Det er dårlig at så få møter på dugnad, sier Andersen.

På dugnaden ble det sopet og ryddet i skolegården, men med bare åtte deltakere ble det selvsagt gjort mindre enn det kunne vært gjort med større deltakelse.

Kommunalsjef for oppvekst i Skien kommune Grete Gjelten sier hun vet for lite om saken til å komme med noen uttalelse.

– Jeg vet ikke hva som er årsaken til dette, sier Gjelten.

Gjerpen barneskole

De som var på dugnad på Gjerpen barneskole malte paradis på asfalten.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK