NRK Meny
Normal

Kumlokk fjerna: Livsfarlig, sier politiet

SKIEN (NRK): Åtte kumlokk ble fjerna fra gater i Skien i morges. En fireåring var bare centimeter fra å falle oppi en åpen kum.

Kumlokk fjerna i Skien

BER OM TIPS: Politiet ønsker tips dersom noen har sett kumlokk som dette har blitt fjerna i Skien.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

I morgentimene kom det stadig meldinger om at det er fjerna kumlokk fra boliggater i området Frogner – Bratsbergkleiva i Skien.

Den første meldingen kom klokka 08.13 om at et kumlokk var fjerna i et gangfelt i Frogneralleen. Mange skolebarn gikk forbi stedet, og en person måtte passe på til politiet kom.

– Mange barn ferdes i området på vei til skolen, og faren for at de kunne falle oppi, var overhengende, sier operasjonsleder Vidar Aaltvedt i politiet i Telemark.

Han forteller at en mor på vei til barnehagen med barnevogn, og med en 4-åring som gikk ved siden av, bare var centimeter fra å falle oppi.

– Vi har vært ute med politihund og prøvd å følge spor, men uheldigvis har det vært stor ferdsel i området så det har vært vanskelig å skille gjerningspersoner fra skolebarn.

Fare for liv og helse

Hovedsakelig er det sluk med rister som er fjerna. Avdelingsingeniør Knut Janøy i Skien kommune sier de samarbeider med politiet og tipserne.

– Det kunne vært skikkelig stygt, spesielt for mopeder. Hadde noen fått et lite hjul oppi, så ville vedkommende stupt ned i den åpne kummen.

Han sier politiet nå jakter på en bil som er observert i området, sannsynligvis en stor firehjulstrekker, men politiet har ingen opplysninger som knytter den direkte til kumfjerninga.

Kommunen har nå folk ute for å sikre og få lagt på lokkene igjen.

– Lokkene har stort sett ligget i nærheten, og blir satt på plass bare vi kommer på stedet, sier Janøy.

 • Leter etter savnet pasient

  En kvinne på 88 år som er pasient på Vessia i Porsgrunn er savnet. Politiet er ikke sikker på hva hun hadde på seg da hun forsvant. Likevel ber politiet folk om å ringe 02800 dersom de ser kvinnen.

 • Anmeldt for scooterkjøring

  Politiet og Statens naturoppsyn har utført kontroll av motorferdsel i utmark i Vinje og Seljord denne helgen. 4 personer er anmeldt for å ha kjørt snøscooter uten løyve. Statens naturoppsyn har skrevet ut 3 gebyrer til snøscooterkjørere som har kjørt utenfor lovlige traseer i Vinje.

 • Fare for flere feil

  222 kunder er nå uten strøm i Vestfold og Grenland. De fleste av disse er knyttet til en kontrollert utkopling for å fjerne is fra ledningene vest for Farrisvannet i Larvik. Det skriver Skagerak i en pressemelding. Mange steder er det mye snø og is på ledninger og trær. Faren for nye feil gjør at selskapet gjennomfører kontrollerte utkoblinger. Mildværet og nedbøren som er ventet til uka øker faren for nye feilsituasjoner, ifølge Skagerak Nett. Derfor opprettholder derfor selskapet full beredskap. Se avbruddskart her.

  Mats Holmbakken, Skagerak Nett, driver feilretting i høyden.
  Foto: Geir Iskasen / Skagerak Nett