Kronprinsen: – Dette var spesielt dyktige mennesker

RJUKAN (NRK): På dagen 75 år etter sabotasjeaksjonen mot tungtvannsproduksjonen på Vemork på Rjukan, prøvde kronprins Haakon seg på deler av turen.

SE VIDEO: I 20 kuldegrader og god vind fikk kronprins Haakon prøvd seg på deler av sabotørruta på Rjukan.

Før minnemarkeringen etter «Operasjon Gunnerside» gikk kronprins Haakon siste del av sabotørenes rute fra Hardangervidda til kjelleren hvor tungtvannsproduksjonen foregikk på Vemork på Rjukan.

20 kuldegrader og vind

– I dag tidlig hadde jeg muligheten til å gå en liten bit av den ruta sabotørene gikk for 75 år siden. Det var interessant.

Kronprins Haakon på Vemork

Kronprinsen fikk også en omvisning i tungtvannskjelleren.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Da sabotasjeaksjonen skjedde i 1943 var det to varmegrader og fønvind på Hardangervidda. I dag var det 20 kuldegrader og ni sekundmeter vind. Kronprinsen gikk først på ski på vidda, før han gikk til fots ned mot Vemork og Rjukan. Til sammen var han ute i fire timer i kulda.

– Det var litt friskt, ja, men vi hadde bra utstyr og var ikke ute så lenge. De som gjennomførte aksjonen var jo tre måneder på vidda, så det vi gjorde i dag var nok relativt lett, sier kronprins Haakon til NRK etter turen.

– Vanlig norsk ungdom

Etterpå kunne kronprinsen fortelle at han hadde latt seg imponere av sabotasjeaksjonen.

– Det er en utrolig dramatisk historie med en vellykket sabotasjeaksjon som ble gjennomført under Andre verdenskrig, gjennomført av nordmenn – som britiske soldater – på norsk jord. Det er utrolig imponerende det de fikk til.

Når NRK spør kronprinsen om sabotasjeaksjonen ble utført av «superhelter», svarer han:

– Jeg tror dette var spesielt dyktige mennesker. Men det var vanlig norsk ungdom. Jeg tror det bor utrolig mye i norsk ungdom i dag også, jeg, som ville gjort mye for å bidra i en slik situasjon.

Hør krigsveteranenes stemmer i unike opptak fra NRK-arkivet

Tungtvannsaksjonen i 1943 var en av andre verdenskrigs dristigste sabotasjeaksjoner. Aksjonen ble også et symbol på norsk motstand mot nazistene. Høsten 2017 begynte arkeologer å grave seg ned til tungtvannskjelleren. Der nede hadde tiden stått stille.

Bli med inn og se historien om tungtvannskjelleren på Vemork.