– Det gjøres mye godt arbeid her

Kronprins Haakon besøkte næringslivet i Skien i dag. Kronprinsen var blant annet interessert i å se hvordan bedriftene har klart å omstille seg.

Erik Pavels Petersen

Erik Pavels Petersen fra Pavels Innovation fikk noen minutter med Kronprins Haakon.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Første stopp for kronprinsen var ved ABB i Skien. Kronprinsen fikk en omvisning i fabrikken, og sveiser og montør Per Arne Omslandseter var blant dem som fikk besøk på arbeidsstasjonen sin.

– Han spurte hvor lenge jeg har jobbet her og om jeg trives. Det var artig og veldig stas, forteller Omslandseter til NRK.

På slutten av ABB-besøket skrev kronprinsen seg inn i gjesteboka, under navnetrekket til sin bestefar. Daværende Kronprins Olav besøkte nemlig fabrikken i 1953.

Kronprinsen besøkte ABB og Klosterøya mandag.

Se video av Kronprins Haakons besøk i Skien.

Fikk servert «Tilslørte telemarkspiker»

Turen gikk så videre til Klosterøya, hvor Kronprins Haakon blant annet fikk en orientering om områdets historie og utvikling. Hedersgjesten kom fra Oslo, men lunsjen var kortreist.

– Vi serverte and fra Holte gård, norske rotgrønnsaker og italienske potetputer. Til dessert fikk han «Tilslørte telemarkspiker», forteller kokkene Lars Ludvig Jacobsen og Thor Ingo Gabrielsen.

Les også:

Flere bedrifter representert

John Arne Jørgensen

Daglig leder i nettselskapet Aplia, John Arne Jørgensen, Torkild Follaug i IKT-Grenland og fylkesmann Kari Norheim i dialog med Kronprins Haakon.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Under lunsjen deltok representanter fra bedriftene på Klosterøya. Daglig leder i nettselskapet Aplia, John Arne Jørgensen, var en av dem.

– Kronprinsen var genuint interessert i det vi hadde å komme med. Han stilte de rette spørsmålene, og det var egentlig ganske utfordrende, selv for oss som jobber i bransjen.

24SevenOffice tilbyr bedrifter nettløsninger for blant annet økonomi- og regnskap. Administrerende direktør Stian Rustad trakk fram miljøgevinsten da han fikk sine tilmålte minutter med kronprinsen.

– Det aller viktigste med en webbasert løsning er hvor energieffektiv den er. Vi sa at vi sparer kundene våre for 13 000 servere, og strømforbruket blir derfor ekstremt mye lavere.

Virket fornøyd

Og kronprinsen hadde flere godord å komme med da besøket i Skien nærmet seg slutten:

– Jeg synes det er fint å se at det gjøres veldig mye godt arbeid her. Det var spennende å besøke ABB først. Der har vi et eksempel på en bedrift som klarer å være konkurransedyktig i Norge over tid og som har gode framtidsutsikter. Bedriften er en stor aktør, både på det norske markedet og internasjonalt, sa Kronprins Haakon, før han la til:

– Det var også fint å være i næringsparken. Stedet har en forhistorie med nedleggelsen av Union, men her er det noen som har vært framoverlent og som ser framover. Det er mange bedrifter her i dag som skaper verdier for framtiden, avsluttet Kronprins Haakon.