NRK Meny
Normal

– Skadelig med overivrige foreldre

De siste årene har spesialiserte barnehager fått en voldsom økning i Norge. Professor mener det kan være problematisk for små barn.

Ingrid Midteide Løkken

Ingrid Midteide Løkken er styrer ved Akrobaten Idrettsbarnehage i Porsgrunn, Telemarks første idrettsbarnehage.

Foto: Lars Erlend Øymo / NRK

I august åpner Telemarks første idrettsbarnehage dørene.

I Akrobaten idrettsbarnehage skal barn helt ned til ni måneder bli opplært av blant annet profesjonelle idrettsutøvere og aerobicinstruktører

– En gymlærer, en sykepleier og en fotballspiller, ramser barnehagestyrer Ingrid Midteide Løkken, mens hun vandrer rundt i bygget som forløpig bare er treverk, men som om kort tid skal fylles med svette småbarn.

Les også: Vil ha flere idrettsbarnehager

Trendy med spesialbarnehager

I Norge finnes det mange spesialiserte barnehager. Maritime, kostholds og idrettsbarnehager er siste skrik i en barnehagetrend som siden midten av 90-tallet har eksplodert.

Foreldre kan i dag i mye større grad påvirke barns interesser gjennom valg av barnehage, forteller professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, Stein Erik Ulvund, som er kritisk til spesialbarnehagene.

– Det er først og fremst et problem hvis foreldrene har ambisjoner om at barnehagen skal fremskynde spesielle talenter hos barnet. Det er ikke bra for barn i den alderen, sier Ulvund.

– Blir plaget av prestasjonsangst

Han mener at overivrige foreldre kan være skadelig for barns utvikling.

– Det skremmende med det er at man har erfaringer fra det fra utlandet.

Professoren forteller om foreldre som har ambisjoner på barnas vegne og prøver å lære dem å spille instrumenter eller dyrke frem spesielle idrettstalenter.

– De barna er oftere plaget av prestasjonsangst fordi de ikke klarer å oppfylle foreldrenes forventinger, sier Ulvund.

Han tror dette kan skje oftere når det blomstrer opp av spesialbarnehager i Norge.

– Derfor er det viktige at styrer i barnehager er bevisst på at dette ikke skjer.

Akrobaten barnehage

Telemarks første idrettsbarnehage åpner til høsten.

Foto: Lars Erlend Øymo / NRK

– Ingen supergenerasjon

I Akrobaten skal barna læres opp etter Dr. Labans bevegelseslære og sjansen er vel stor for at de minste vil like doktorens navn bedre enn selve bevegelseslæren.

Ifølge Ingrid Midteide Løkken er derfor sjansen ikke så stor for å avle opp en supergenerasjon med det første.

– Det er greit hvis vi får noen superbarn. Alle barn er superbarn. Klarer vi å legge til rette for utviklingen de har behov for senere i livet får vi nok mange supre barn.

 • Smerter i armen etter kollisjon

  Alle skal være ute av bilene etter en kollisjon i Skien. Tre biler er involvert. Politiet opplyser til NRK at en person klaget på smerter i armen etter ulykken. Skadeomfanget er ukjent. Politiet opplyser to av bilene ikke er kjørbare.

  ulykke i Skien
  Foto: Lorentz Berg / NRK
 • Nytt kraftverk i Tokke

  Norges vassdrags- og energidirektorat har gitt tillatelse til Skafså Kraftverk ANS til å bygge Hylebu kraftverk i Tokke kommune. Hylebu kraftverk vil produsere tilsvarende strømbruk til 210 hus.

 • Flere kvinner med høyere utdanning

  Det er flere kvinner enn menn med høyere utdanning i Telemark. Det viser nye tall om indikatorer for likestilling fra SSB. Andel kvinner med høyere utdanning i Telemark er 29,7 prosent. For menn er det 22,1 prosent.