Hopp til innhold

Kritisk til å motta kjemiske våpen

Utenrikspolitisk talsmann for Fremskrittspartiet, Kristian Norheim, er kritisk til å motta og destruere kjemiske våpen fra Syria i Norge.

Kristian Norheim

Kristian Norheim er Frps utenrikspolitiske talsmann.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Det er FN sammen med stormaktene Russland og USA som ber Norge ta imot halvparten av de kjemiske våpnene til president Bashar al-Assad.

– Ikke en oppgave vi skal ta lett på

Ifølge et internt FN-notat, som NRK har fått innsyn i, er de fem faste medlemmene i Sikkerhetsrådet, Belgia og Albania, i tillegg til Norge, blitt forespurt om de kan ta imot syriske kjemiske stridsmidler, det vil si kjemikaliene før de er montert på våpen.

Assad-regimet skal ha om lag 1000 tonn kjemiske våpen lagret på flere hundre steder rundt om i landet.

Norheim er avventende kritisk:

– Dette er ikke en oppgave man skal ta lett på. Vi må se om Norge har kompetanse til å gjennomføre dette, se an ressurssituasjonen og se an arealet som kreves, sier Norheim, som er stortingsrepresentant fra Telemark.

Etter det NRK kjenner til dreier det seg om mellom 300 og 500 tonn av såkalt ikke ferdig våpenmateriale, eller kjemikalier som brukes i våpnene. Mer presist så er det snakk om nærmere 50 tonn sennepsgassmateriale og mellom 300 og 500 tonn nervegassmateriale, eller saringass.

Frp stiller seg bak egen regjering

– Når det er sagt stiller vi oss selvsagt avventende til ekspertgruppens uttalelser. Regjeringen har satt ned en ekspertgruppe som nå ser på dette.

– Jeg legger til at Frp er en del av regjeringen, så det vil ikke komme som noen overraskelse at Frp da vil stille seg bak det regjeringen kommer frem til, sier Norheim.

– Dette er ikke en oppgave man skal ta lett på. Det er en stor jobb, og ifølge FN-resolusjonen skal dette gjøres innen utgangen av juni neste år, så man har ikke mye tid på seg. Vi vil forsikre oss om at Norge har kompetansen som trengs.

– Norge har kompetansen

Tidligere våpeninspektør Jørn Siljeholm, med lang erfaring fra blant annet Irak, mener Norge har kompetansen.

– Norge har den ekspertisen som skal til for å gjøre denne jobben, men vi gjør ikke dette i et vakuum. De landene som har forespurt oss mener vi er i stand til å gjøre jobben og det vil være anlegg og ekspertise som kommer utenfra som vil være tilgjengelig for Norge, sier Siljeholm.

– Nå avventer vi, som også de andre partiene gjør, hva ekspertgruppen kommer frem til, sier Norheim.

Etter det NRK kjenner til kommer FN, USA og Russland til å be Norge om å ta imot imellom 300 og 500 tonn saringass og mindre enn 50 tonn sennepsgass.

Regjeringen har satt ned en ekspertgruppe for å vurdere om Norge kan ta imot kjemiske våpen fra Syria, fortalte utenriksminister Børge Brende (H) til NRK i går.