NRK Meny
Normal

Får kritikk: – Har ikke nok helsesøstre

PORSGRUNN (NRK): Helsetilsynet reagerer på at Porsgrunn kommune ikke følger opp barn og unge godt nok.

Gro Haakanes

GLEDER SEG TIL FLERE STILLINGER: Virksomhetsleder Gro Haakanes håper de skal nå målet med 300 elever per helsesøster.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Gro Haakanes blir verken lei seg eller opprørt når hun leser kritikken i rapporten fra Helsetilsynet. Virksomhetslederen for familiehelsekontoret i Porsgrunn vet at helsesøstrene ikke er mange nok til å ta tak i alle problemer og forebyggende arbeid. Hun leser at de gjør en god nok jobb med de folka de har, men det er områder som absolutt burde bli bedre.

– Vi har 12 helsesøstre, og da rekker vi ikke overalt.

Det er 7.319 barn og unge i alderen 0–17 år i kommunen.

Må fange opp spiseforstyrrelser

Rapporten peker på at de ikke har et godt nok system for å forebygge og eventuelt behandle elever som har blitt omskåret.

Kommunen følger heller ikke opp 8.-klassingene med høyde- og vektkontroll. Det er viktig å registrere mulige spiseproblemer, enten det dreier seg om anoreksi, bulimi eller overvekt. Det kan være mange årsaker bak spiseforstyrrelser.

Les rapporten her

Haakanes forteller at de ikke har hatt disse kontrollene fordi helsesøstrene ikke klarer å følge opp eventuelle problemer.

– Det er ikke bare eleven som trenger hjelp og støtte. Vi må involvere hele familien, kanskje lærere og andre på skolen. Det har vi ikke nok folk til å gjøre.

Det kommer penger

Nå ser det ut til å bli en løsning på dette. Helse- og omsorgsdepartementet har lovt penger til skolehelsetjenesten over hele landet. Porsgrunn skal få 1,4 millioner kroner neste år, og det betyr 1,5 nye helsesøsterstillinger fra 1. januar 2016.

Gro Haakanes smiler. For det kommer mer. Løftene fra regjeringa sier det kommer penger de neste fire åra. Hun vet at det kan ende med seks nye stillinger totalt. Det betyr et mye bedre tilbud for barn og ungdom i kommunen.

Robin Kåss

Robin Kåss (Ap) håper regjeringa holder det den lover og overfører penger til flere helsesøstre.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Påtroppende ordfører Robin Kåss sier politikerne i Porsgrunn allerede har vedtatt en opptrappingsplan. Han er glad for at regjeringa har lovt penger. Samtidig er han ikke helt sikker på om disse pengene kommer automatisk med statsbudsjettet i framtida.

– Vi skal få til dette selv om vi må ta det fra vårt eget budsjett. Da kan det ta lengre tid å gjennomføre opptrappinga, men vi skal få på plass flere helsesøstre. Det er viktig for barna våre.