NRK Meny
Normal

Krisa fortsetter i Notodden-skolene

Politikerne skjønner ikke alvoret når de fortsetter å spare på lærerstillinger. Det mener FAU-leder ved Tveiten skole, Karl Arne Lia.

Notodden kommune

De siste fem årene har Notodden skole spart inn 75 millioner kroner ved å ha færre lærere i skolene. Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU) har slått alarm flere ganger, og mener kommuneledelsen på Notodden har drevet skolene med 30 lærerstillinger i manko hvert år.

- Rammer de svakeste

- Resultatet er dårligere undervisningstilbud, ikke minst til de svakeste elevene. De som trenger litt ekstra, får ikke den faglige tilretteleggingen og hjelpen de burde ha fått, sier FAU-leder Karl Arne Lia ved Tveiten skole. Han mener det er de svakeste elevene som betaler for kommunens underskudd, og sitter igjen som tapere.

Han er selv lærer, og ser problemet med nedskjæringene rundt seg hver dag,. Både som lærer og som far.

Han karakteriserer krisa i Notodden-skolene som alvorlig. Det som skulle vært en nødløsning for kommunen da den kom i økonomisk uføre, mener Lia bunnivået er blitt lagt som faste rammer i Notodden-skolen.

- Noen elever har snart gått gjennom barneskolen, og har opplevd å være i bunnen av en hestekur.

Liten hjelp

Nedskjæringene i Notodden-skolene er et resultat av den økonomiske krisa i Notodden kommune. Politikerne har i flere år fryktet at Fylkesmannen skulle sette kommunen under administrasjon, grunnet flere års budsjettunderskudd.

Nå er økonomien i kommunen bedre, uten at det har gitt utslag i flere lærerstillinger. I forkant av siste kommunestyremøte ba foreldrene kommunepolitikerne om å se alvoret.

Resultatet ble tre nye lærerstillinger. Men det mener Lia monner lite, siden kommunen neste år starter tre til fire nye skoleklasser grunnet flere elever.

- Disse stillingene forsvinner bort, i og med at det samlet i Notodden-skolene økes fra 75 klasser til 78, kanskje 79 klasser. I praksis er ikke dette en økning for skolene.

Han mener også at tre stillinger fordelt på 11 skoler blir blåbær, siden man egentlig mangler 30 lærere i Notodden-skolene.

- Ingen hensikt

Det har vært en sterk økning i sykefraværet hos lærerne på Notodden. Skolekrisa blir helt sikkert en del av valgkampen, men mange foreldre spør seg om det har noen hensikt.

- Foran valget er det ikke noen vits i å spørre de politiske partiene. Inntil kommunen har betalt ned tidligere underskudd, ser man ikke noe synlig resultat i kommunen fra det Jens Stoltenberg-regjeringen tilførte kommunene i 2005, mener Lia.

 • Tyveri på byggeplass

  Det er stjålet forskjellige byggevarer som parkett, dører og toaletter fra en byggeplass ved Felehovet på Gautefallheia i løpet av siste døgn. Politiet ønsker tips.

 • Barn fløyet til sykehus

  Ett barn er fløyet til sykehus etter trafikkulykken i Tuddal. En annen person er kjørt til legevakt med ambulanse. Det var fire personer i bilen og årsaken til ulykken er glatt føre, opplyser politiet.

 • Bil av veien i Tuddal

  Alle nødetater er på vei til Tuddalsvegen etter at en bil med fire personer har kjørt av veien, melder politiet på Twitter.

 • Sverige vil ha vinter-OL

  Sveriges Olympiske Komité stadfestar at dei jobbar med ein søknad om vinter-OL i 2026. I oktober vart det kjent at også Telemark vil bli med i kampen om eit OL. Men innan idretten og politikken meiner fleire at vi bør heie på Sverige denne gongen.

  Telemark 2026
  Foto: Roald Marker / NRK