NRK Meny
Normal

Ber foreldrene ta en alvorsprat

SKIEN (NRK): Ungdomskriminaliteten i Telemark øker. Politimester Rita Kilvær er bekymret for ungdommenes holdning til narkotika.

Rita Kilvær
Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Politiets statistikk for 2014 viser at det er 510 saker hvor barn under 18 år var mistenkt, siktet eller domfelt.

Politimester Rita Kilvær sier bruk av narkotika er et økende problem i denne aldersgruppen.

– Det har vært en liberaliseringsvind rundt det å bruke hasj eller cannabis. Mange ungdommer mener det bør være lov til å bruke disse narkotiske stoffene.

Kilvær mener foreldre bør ta en prat rundt middagsbordene.

hasj røyk

Ungdom har et stadig mer liberalt syn på bruk av hasj og cannabis, ifølge politiet.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

– Se ungdommene inn i øynene og finn ut hva de mener. I dag er ikke narkotika et problem som kun gjelder spesielle miljøer. Det kan like gjerne være ungdom som driver med idrett eller musikk.

Flere tyverier

Vinningskriminaliteten økte i 2014, sammenlignet med året før. Politiet har ingen god forklaring på økningen, men mange hyttetyverier og båttyverier kan ha sammenheng med en lang og varm sommer. Samtidig var 2013 et år med uvanlig få anmeldelser.

Politimesteren mener mange kan gjøre mer for å forhindre tyverier.

– Vi er et land som flyter over av melk og honning. Det er interessant for mobile vinningskriminelle å komme hit og stjele. Og det er nok noen som stusser over hvor dårlig vi tar vare på tingene våre, sier Kilvær.

Mer effektive

I 2014 var to av målene for politiet i Telemark å jobbe mer effektivt og å bli kvitt etterslepet i antall saker under etterforskning.

– Vi er ikke i mål, men vi har redusert antall saker som er eldre enn tre måneder og saker som er eldre enn 12 måneder. Vi er på riktig vei og jeg tror vi når målene i 2015.

Telemark politidistrikt jobber tett med innvandringsmiljøene for å hindre radikalisering og voldelig ekstremisme. Politidistriktet har satt av en stilling til forebyggende arbeid.