NRK Meny
Normal

Krigsveteraner: – Ikke bortkastet

Krigsveteran Bjørn Iversen er ikke enig i at Norges innsats i Afghanistan har vært unyttig, slik rapporten om Norges tilstedeværelse i landet hevder.

Bjørn Iversen

Bjørn Iversen var i Afghanistan i fire perioder. Han er stolt av innsatsen han var med på i det krigsherjede landet.

Foto: Privat

Bjørn Iversen fra Rjukan i Telemark har jobbet som befal i Afghanistan i fire perioder. Han synes ikke innsatsen har vært unyttig.

– Det var ikke bortkastet. Jeg er stolt av den jobben jeg, og vi, gjorde der nede, sier Iversen.

Jeg synes det er rart å kalle det mislykket når jeg ser på det vi fikk til. Når barn får rent vann, og mulighet til å gå på skole. Og kanskje kjenne seg trygge, om så bare for en liten periode.

Bjørn Iversen / NRK

Rapporten «En god alliert - Norge i Afghanistan 2001 - 2014» tar for seg Norges innsats i landet gjennom tretten år.

– Stolt av jobben der nede

Det regjeringsoppnevnte utvalget, som har vært ledet av tidligere utenriks- og forsvarsminister Bjørn Tore Godal (Ap), konkluderer med at Norges mangeårige militære og sivile innsats i Afghanistan, som har kostet 20 milliarder kroner og ti norske soldater livet, langt på vei har vært bortkastet.

Kjetil Kåsa var tre måneder i Afghanistan i 2006. Han er stolt av jobben han gjorde.

Kjetil Kåsa

Kjetil Kåsa var tre måneder i Afghanistan. Han er stolt av den jobben han gjorde.

Foto: privat

– Vi skulle sørge for sikkerhet, og skape trygghet. Det var et oppdrag vi løste godt, sier Kåsa.

– Ville reist tilbake igjen

– Jeg synes det er rart å kalle det mislykket når jeg ser på det vi fikk til. Når barn får rent vann, og mulighet til å gå på skole. Og kanskje kjenne seg trygge, om så bare for en liten periode, så er det vanskelig å se at det skal være bortkastet, sier Iversen.

I det store bildet har Norge ikke utgjort en betydelig forskjell.

Fra rapporten «En god alliert - Norge i Afghanistan 2001 - 2014»

Iversen var blant de første norske soldatene som kom til Afghanistan, og også blant de siste som dro, ettersom han var i landet i flere perioder. Han mener at det var en forskjell fra første til siste besøk.

Bjørn Iversen

Krigsveteran Bjørn Iversen synes jobben han og de norske styrkene gjorde i Afghanistan var viktig og riktig.

Foto: privat

– Vi må være tålmodige. Det tar tid å skape endring. Men vi har lyktes i å skape en bedre hverdag for enkelte. De virkelig store endringene tar mye mer tid, og koster nok også mer penger enn det som er brukt.

Krigsveteranen har lagt krigen bak seg, men er ikke i tvil om at han ville valgt det samme igjen.

– Ja, det ville jeg gjort. Mange ting er annerledes for meg nå. Men jeg har alltid hatt et ønske om å skape en bedre hverdag for andre, sier Iversen.

– Det var en fin og possitiv erfaring for meg å jobbe i Afghanistan, sier Kjetil Kåsa.

 • Stoppet sjåfør med narkotika

  En 18 år gammel mann er stanset av politiet i Porsgrunnsveien og mistenkt han for ruspåvirket kjøring. Både sjåfør og passasjer var i besittelse av mindre mengder narkotika. Politiet har beslaglagt førerkortet og anmeldt forholdet.

 • Får kjøpe Haga kystkafé

  Fylkeskommunen tilbyr Kragerø kommune å kjøpe eigedommen ved Haga kystkafé på Jomfruland for 1,9 millionar kroner. Ordførar Jone Blikra seier til Kragerø Blad Vestmar at det er viktig at kommunen sikrar seg denne sentrale eigedommen på Jomfruland.

  Haga kafé på Jomfruland
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Snøskredfare i fjellet

  Snøskredfaren er fremdeles betydelig i flere fjellområder i Sør-Norge. Vinterferien har startet mange steder og alle som skal ut i fjellet må ta hensyn til terrenget oppfordrer skredeksperter ved Norges Geotekniske Institutt, melder varsom.no

 • Krog kjempar for OL deltaking

  Treninga på måndag vil avgjere om Magnus Krog frå Høydalsmo får den siste plassen i kombinertkonkurransen på tysdag, opplyser Norges Skiforbund. Han kjempar med Espen Andersen om den siste plassen. Magnus Krog har så langt vore reserve i OL.

  Magnus Krog
  Foto: NRK