NRK Meny
Normal

Krever raskere respons

Bellona kritiserer oljevernberedskapen etter «Full City»-ulykken.

Luftfoto av Full City
Foto: Jan Gulliksen / NRK

Miljøorganisasjonen mener det tar for lang tid å få utstyr på plass og organisere oppryddingsarbeidet.

Rådgiver i Bellona, Sigurd Enge, mener «Full City»-ulykken viste problemene med dagens oljevernberedskap.

Les også: Oljesølet koster minst 200 millioner

- Trenger større kompetanse lokalt

- Som vi har sett ved tidligere aksjoner så tar det noen dager og opptil en uke før hele apparatet er ordentlig på plass. Det er altfor lang tid, sier Enge.

Bellona mener Fiskeriministeren og departementet har ansvaret. Men også lokalt er det forbedringspotensiale, i følge Enge.

- Den lokale organisasjonen må bli flinkere på å ha en bedre oversikt over lokal kompetanse på fugler, strandlinjer, vær og strømforhold, sier han.

Tettere samarbeid med kommunen

Tidligere beredskapsdirektør i Kystverket, Tor Christian Sletner, jobber i dag som rådgiver i miljøorganisasjonen WWF. Han synes det er viktig å se nærmere på beredskapen.

- Dette bør man se på, for det kom også opp i etterkant av «Rocknes »-ulykken og «Server»-ulykken, hvor Statens aksjonsorganisasjon ble kritisert for å være sent på plass.

Han tror et tettere samarbeid med kommunene kan være et tiltak.

- De beredskapsetatene som allerede er på plass i kommunene bør få et utvidet ansvar også for ulykker med oljesøl, sier han.

Vil ikke kommentere innsatsen

Beredskapsdirektør i Kystverket, Johan Marius Ly, ønsker ikke å kommentere innsatsen ved «Full City»-ulykken siden evalueringen ikke er ferdig.

- Jeg registrerer at det er et stort engasjement rundt oljeberedskap, og det er positivt, sier han.

Lederen for Interkommunalt utvalg for akutt forurensning i Telemark, Finn Flogstad, ønsker heller ikke å kommentere «Full City»-beredskapen før evalueringen er ferdig.

Les også: Krever millionavgift av «Full City»-rederi

Les også: «Full City»-rettssak før jul

 • Klissvåt helg i vente

  Det ligger an til en klissvåt helg på Østlandet, skriver Meteorologisk institutt på Twitter. Det vil komme to lavtrykk over Telemark, som vil gi mellom 70 og 150 millimeter regn de våteste stedene.

  Laster Twitter-innhold
 • Øl-tyv pågrepet i Notodden

  En øl-tyv i en butikk i Notodden sentrum er pågrepet og kjørt i arresten. Vedkommende hadde oppført seg skremmende mot andre personer, ifølge politiet.

 • Innovasjonspris til Fyresdal

  Innovasjonsprisen for universell utforming 2017 i kategorien landskapsarkitektur er tildelt Hamaren Aktivitetspark i Fyresdal. Juryen roser kommunen for å ta på alvor viktigheten av å tilby aktiviteter til alle, uavhengig av helse og fysisk form.

  Rullestolstien er et tilbud til alle
  Foto: Bo Lilledal Andersen / Nrk
 • Fire til sykehuset etter ulykke

  Fire kvinner er kjørt til Sykehuset Telemark etter en trafikkulykke på fylkesveg 357 ved Vadrette i Skien i dag. Skadeomfanget er ukjent. Veien var stengt, men er nå åpen igjen.