Hopp til innhold

Ordførere krever møte med helseministeren

Ordfører i Kragerø Kåre Preben Hegland (H) danner nå sammen med ordførerne i Tinn og Notodden et opprop, og vil ha helseministeren på banen i striden rundt Sykehuset Telemark.

Kåre Preben Hegland

Kåre Preben Hegland, ordfører i Kragerø, er sterkt kritisk til prosessen rundt den fremtidige strukteringen av Sykehuset Telemark. Nå danner han sammen med ordførerne i Tinn og Notodden et opprop, og krever å få partikollega og helseminister Bent Høie på banen.

Foto: Hilde Martine Lindgren

Debatten rundt den fremtidige sykehusstrukturen i Telemark har på ingen måte lagt seg.

Det framlagte forslaget fra ledelsen ved Sykehuset Telemark, som kan innebære nedtrapping eller nedlegging av sykehusene i Rjukan, Notodden og Kragerø, har vekket sterke reaksjoner.

Jørn Christensen og Steinar Bergsland

Ordfører i Notodden kommune Jørn Christensen og ordfører i Tinn Steinar Bergsland står sammen i kampen mot nedleggelser av lokalsykehusene.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Nå krever de tre Høyre-ordførerne i kommunene Kragerø, Notodden og Tinn at helseministeren og helsedepartementet komme på banen, for å få ryddet opp i det de ser på som en dyptgående splittelse i fylket.

– De grepene som ligger i dagens forslag til plan, gjør så store inngrep i lokalsamfunnet både på Rjukan, Notodden og Kragerø, at de bør ligge til politisk behandling. Styret i Sykehuset Telemark har ikke mandat til det de holder på med nå. Blant annet når det gjelder salg av sykehus, sier en svært engasjert Kåre Preben Hegland til NRK.

Et ordfører-opprop

Han mener det er en selvfølge at regjeringens politikk skal være retningsgivende og at det derfor er viktig å ha med departement og regjering i de planene som man ønsker å legge for Telemark fylke.

– Hvis vi ikke kobler på et demokratisk element, så legger vi veldig mye av utviklinga over på et sykehusstyre. Og der hører det ikke hjemme, vi ønsker å ta politisk kontroll over utviklingen i fylket.

Hegland kaller de tre ordførernes nyeste handling for et opprop.

– Det er to ting vi ber om i dette oppropet vårt. Det er at vi får et raskt møte med statsråden, og det andre er at vi får en gruppe hvor departementet er med, sammen med ordførerne og en representant for Sykehuset Telemark. Vi må stoppe den prosessen som nå er i gang, og som har en frist 26. mars. Den fristen må gjøres noe med og det er der vi forventer at ministeren griper inn.

Hegland forventer også at Høie vil lytte til de tre partikollegaene.

– Når det er tre høyreordførere i Telemark som gjør dette, så forventer vi faktisk at statsråden lytter til hva vi har å bidra med. Vårt utgangspunkt er at vi skal komme med gode løsninger, men vi kan ikke se i den planen som ligger i dag.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Sykehuset Telemark

Det har vært et sterkt engasjement blant både politikere og lokalbefolkningen på Rjukan, som vil beholde akuttavdelingen og tilbudet ved sykehuset.

Foto: Johs Apold / NRK

Opptatt av beredskap

Hegland mener at det i det nåværende forslaget ligger noen svært alvorlige konsekvenser for lokalsamfunnet, noe som det sterke folkelige engasjementet i berørte kommuner til fulle har vist.

– Det vil i alle tre kommunene være en betydelig svekket beredskap, både for befolkningen og turister. Vi ønsker ikke å bidra til at beredskapene i kommunene blir svekket. Vi ønsker heller ikke å miste alle arbeidsplassene og kompetansen som sykehuset og kommunene i sammen utgjør, vi ønsker ikke å miste dette, når vi har begge deler.

Les også:

Høie verdsetter engasjementet

Høie sier til NRK at han verdsetter engasjementet, og at han har gitt Hegland positiv tilbakemelding, om at det både er naturlig og fint med et snarlig møte.

Bent Høie, Høyre

Helseminister Bent Høie har akseptert å møte ordførerne i Kragerø, Notodden og Tinn. Han verdsetter deres engasjement, og oppfatter det ikke som et opprør.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Det er viktig at lokalsamfunnet og ordførerne er engasjerte i denne diskusjonen. Vi må la diskusjonen gå, og vi må få kunnskapsgrunnlaget vi trenger før man kan ta de gode beslutningene, sier Høie.

Han ser ikke på de tre ordførernes nyeste handling som et opprør.

En overordnet vurdering

Høie sier videre at han forstår deres engasjement særlig når det gjelder beredskap i nærområdet.

– Lokalsykehus kan være viktig med tanke på beredskap, men det betyr ikke at man kan ta en diskusjon med tanke på hvordan den lokale sykehusstrukturen skal være, og hva som er kvaliteten på tilbudene.

Helseministeren vil også ta en overordnet vurdering på de lokale beslutningene som fattes.

– De fleste beslutningene og løsningene bør finnes lokalt, så må jeg se om det man har kommet frem til er i tråd med regjeringens politikk.