NRK Meny
Normal

Hvordan kunne dette skje?

To døgn før eksplosjonen på Herøya gikk alarmen. Nå krever Direktoratet for sikkerhet og beredskap svar på hvordan denne kunne bli oversett.

Herøya
Foto: Svein Holt Hansen / NRK

3. desember varslet alarmen på Herøya at en farlig situasjon var under utvikling.

Likevel var det ingen som reagerte før katastrofealarmen gikk få minutter før eksplosjonen.

Les: Alarmen ble oversett

Skal granske rapporten

- Vi ønsker et svar på hvorfor denne alarmen ble oversett i to døgn. Vi ønsker også en tilbakemelding på hva de kommer til å gjøre for at dette ikke skal skje igjen, sier avdelingsleder Tom Ivar Hansen i Direktoratet for sikkerhet og beredskap.

Den foreløpige rapporten om ulykken konkluderer med at årsaken til smellen var at en tank ble for varmt, samtidig som pH-verdien sank faretruende på grunn av en lekkasje. Under normal produksjon er en så redd for en slik utvikling at en tar manuelle prøver hver time, i tillegg til at instrumentene blir avlest kontinuerlig.

- Vi vil se nøye på denne rapporten, og se om de tiltakene som planlegges er tilstrekkelige. Så vil vi følge opp at det blir gjennomført, sier Hansen.

Vil forhindre at det skjer igjen

Alt før den endelige rapporten fra Yaras undersøkelseskommisjon er klar, varser direktør Jan Petter Fossum tiltak for å forhindre at noe liknende skal skje igjen.

- Vi kommer til å gjennomføre en del tiltak på styresiden for å forhindre at slike ting kan skje. Vi skal også gå gjennom anlegget for å være helt sikre, sier Fossum.

 • Fann sakna kvinne

  Kvinna på 92 år som var meldt sakna i Seljord er komen til rette. Ho er funnen av Røde Korsmannskap ikkje langt frå institusjon. Kvinna var kald, og blir sjekka på legevakt.

 • Kvinne sakna i Seljord

  Politiet etterlyser ei 92 år gamal kvinne, som er sakna frå ein institusjon i Seljord. Kvinna brukar rullator, opplyser politiet.

 • Mindre steinras på E134

  Det har gått eit mindre steinras på E134 mellom Seljord og Brunkeberg, melder politiet. Raset sperrar deler av den eine køyrebana. Vegtrafikksentralen er varsla.

 • Avtale om Krokan turisthytte

  Norsk Industriarbeidermuseum skal overta den gamle turisthytta på Krokan i Tinn for å utvikle eigedomen som eit historisk kulturminne. NIA har underteikna ein intensjonsavtale med Helbergstiftelsen om kjøp av Krokan, som har vore turisthytte sidan 1871.

  Krokan Turisthytte overtas av Norsk Industriarbeidermuseum
  Foto: Rita Engedalen, NIA