Krever flere lærlinger når veiene bygges

Selskapet Nye Veier, som bygger veger blant annet i Hedmark, krever at sju prosent av alle ansatte hos entreprenørene skal være lærlinger. Hensikten er å sikre fremtidig rekruttering i bransjen.

Maskinførerlærling

BYGGER VEI: 18 år gamle Bjørnar Sørumshaugen er blant dem som har fått lærlingplass når ny E18 bygges.

Foto: Petter Melsom / NRK

– Det er veldig bra. Det er jo veldig viktig også, for lærlinger er jo fremtiden, sier Bjørnar Sørumshaugen.

Han er maskinførerlærlingen i Hæhre Entreprenør, og er blant dem som har fått lærlingplass i Bamble hvor nye E18 skal bygges.

Hans kollega Emil Lund Kleven er lærling som sprengingsarbeider, og mener kravene gjør det lettere for elever å få lærlingplass etter skolen.

– Det gir de som er litt sene med å søke og de som henger litt etter en bedre mulighet også. Så det er veldig bra at det blir satt krav til entreprenørene, for da er vi som skal ut i lære nesten sikret læreplass, sier Kleven.

Spregningslærling

Emil Lund Kleven sier det er tøff konkurranse om plassene, men mener det er bra det stilles krav.

Foto: Petter Melsom / NRK

Ønsker å løfte bransjen

Kravet fra Nye Veier er at sju prosent av alle ansatte hos entreprenørene skal være lærlinger.

Utbyggingssjef i Nye Veier på strekningen Rugtvedt-Dørdal i Bamble, Jørn Rinde sier at de krever flere lærlinger blant annet for å øke rekrutteringen til bransjen.

Utbyggingssjef Nye Veier, Jørn Rinde

Utbyggingssjef for Nye Veier på strekninga Rugtvedt-Dørdal, Jørn Rinde mener kravet er et viktig grep for å sikre seriøsitet i bransjen.

Foto: Petter Melsom / NRK

– Vi ønsker å løfte bransjen slik at vi får god rekruttering. Samtidig er det viktig at bransjen oppfatter at vi stiller krav til nye lærlinger, slik at de har samme krav innad når de skal jobbe for oss, sier Rinde.

Rinde er klar på at dette ikke er et krav de har satt kun for å bedre omdømmet.

– Nye Veier ønsker å være pådriver i bransjen i forhold til mange ting. Dette er for å skape en seriøsitet i bransjen, og ikke minst få god erfaringsoverføring slik at de nye blir godt lært opp, sier han.

Stor pågang

Hos Hæhre entreprenør har de selv tatt initiativ til et minstekrav om 10 prosent lærlinger. Og pågangen om læreplassene har vært stor.

Lærlingsveileder i Hærhe, Abjørn Sund

Lærlingsveileder i Hæhre, Asbjørn Sunde mener det er bra at det settes krav til entreprenører som dem.

Foto: Petter Melsom / NRK

– I sommer hadde vi 250 søkere og vi tok inn 41 som lærlinger. Så det er klart det er rift om plassene, sier lærlingsveileder i Hæhre, Asbjørn Sund.

Det kjenner lærlingen Emil Lund Kleven seg igjen i.

– Jeg kjenner mange som søkte og ikke fikk noe, så jeg er ganske heldig som fikk plass her.

Både Kleven og Sørumshaugen sier de har jobbet knallhardt for å sikre seg læreplass. Og begge er klar på at de håper på en fast ansettelse når læretiden er ferdig.

Det er noe begge vil få, sier Asbjørn Sund.

– Alle får tilbud om jobb hos oss etter læretiden, hvis de ikke har gjort noe veldig galt da, sier Sund.