Krever at Høie forklarer seg om sykehus-dødsfall

Kjersti Toppe (Sp) mener helseminister Bent Høie må ta ansvar og forklare seg om situasjonen ved Sykehuset Telemark. – Det er svært alvorlig når liv går tapt.

Bent Høie

BLIR PRESSET: Bent Høie må forklare seg for Stortinget etter de alvorlige lovbruddene ved Sykehuset Telemark, mener Kjersti Toppe (Sp)

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Den helsepolitiske talskvinnen i Senterpartiet kommer med uttalelsene i torsdagens utgave av Rjukan arbeiderblad. Senterparti-toppen utdypet meningene sine til NRK torsdag ettermiddag.

– Dette er en veldig alvorlig sak. Høie har et særskilt ansvar for tilbudet i Telemark, i og med at statsråden selv sa at han tok ansvar da Kragerø og Rjukan sykehus ble lagt ned i 2014.

Bakgrunnen for den krystallklare oppfordringa nå, er at fylkesmannen i en fersk rapport mener Sykehuset Telemark bryter loven på flere punkter. Uforsvarlig høyt pasientbelegg og for lav bemanning knyttes til tre dødsfall.

Sykehuset Telemark, hovudinngang
Foto: Anne Lognvik / NRK

.

Krangel og uenigheter

Det er delte meninger om lovbruddene som er avdekket ved Sykehuset Telemark kan knyttes til nedleggelsene i 2014. Kjersti Toppe er ikke i tvil om hva hun mener.

Kjersti Toppe

Senterpartiets Kjersti Toppe krever svar av Bent Høie.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

– Utviklingsplanen som kom i kjølvannet av nedleggelsene skulle sikre bedre pasientkvalitet og bedre behandling, men nå ser vi det motsatte. Da krever jeg at han kommer til Stortinget og redegjør for den faktiske situasjonen.

Frps Bård Hoksrud er uenig.

– Jeg synes det er viktig å ha tunga rett i munnen. Jeg er helt enig i at dette er alvorlig og uakseptabelt, men dette har pågått ved sykehuset over lang tid. Sykehusledelsen må ta tak i det fylkeslegen påpeker, så det ikke skjer flere slike tilfeller i framtida.

– Høie følger med

Bård Hoksrud er likevel tydelig på at Bent Høie har det øverste ansvaret for det som skjer i Helse-Norge.

– Jeg vet at helseministeren følger med, sier Frp-politikeren.

Kjersti Toppe er spent på hva Bent Høie svarer. Hun sier at hun ikke ser bort ifra at saken kan havne i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

NRK har vært i kontakt med Helsedepartementet, men Bent Høie ønsker ikke å kommentere saken.