NRK Meny
Normal

Kragerø skal bli kunstnerby

Flere verdenskjente malere har tilknytning til Kragerø. Ildsjeler har i sommer satt i stand en utstilling, som de håper skal gjøre byen til et sentrum for kunstmalere i Norge.

Utstilling i Kragerø

Alfarin hugges av Edvard Munch er et av bildene du kan se under utstillingen i Kragerø

Bildene som ble malt for over hundre år siden, av malere som var tilknyttet Kragerø, har nå kommet hjem.

Dronningens kunst selger i hopetall

En gruppe ildsjeler har fått samlet over 60 malerier. Blant annet fra Edvard Munch og Theodor Kittilsen. Målet er at dette etter hvert kan bli en permanent utstilling som er med på å gjøre Kragerø til kunstnerbyen lik Skagen er i Danmark.

– Skagen brukte 20 år fra de begynte å prate om det til de fikk det i system, vi har brukt mye kortere tid, så drømmen vår må være å bli noe tilsvarende, sier Mona Mehlum som er markedsansvarlig ved Kragerø Sparebank.

Først skritt mot museum

I dag er Kragerø et ferieparadis for mange. Det var det også for de omkring 30 malerne som er utstilt. Motivene er lett å kjenne igjen den dag i dag.

– De kom kanskje for å male det fantastiske lyset ut i skjærgården, eller for å komme unna plagsomme regninger i hovedstaden. Så vi håper at dette er første skritt for å lage et museum i Kragerø, sier Kunstner Tore Juell.

Og da kan dette bli Norges Skagen?

Nei, dette skal bli Norges Kragerø.

 • Nei til eigedomsskatt

  Både Seljord og Vinje seier nei til å innføre eigedomsskatt no. Vinje seier nei mot røystene til SV, medan Miljøpartiet Dei Grøne var det einaste partiet som røysta for å innføre skatten i Seljord.

 • 24 millioner til Vinje-senteret

  Vinje kommunestyre vedtok i dag et budsjett som gjør at byggingen av Vinje-senteret kan starte i 2018. Senteret skal holde til i nedlagte Vinje skule. Kostnadene på ombygging og tilbygg er regnet til vel 24 millioner kroner.

 • Vegvesenet tar sitt ansvar

  – Vi tar vår del av ansvaret, sier Tore Kaurin i Vegvesenet. En fotnote i Vegvesenets rapport om utbygging av Lannavegen i Nome har blitt oversett siden 2015, og det betyr at det nå mangler minst 90 millioner kroner til byggingen.

  Avdelingsleder i Statens vegvesen, Tore Kaurin
  Foto: Hina Aslam / NRK
 • Vestfold-ja til sammenslåing

  Vestfold fylkeskommune har akkurat fattet et enstemmig vedtak om sammenslåing med Telemark. Telemark har tidligere gjort samme vedtak.