NRK Meny
Normal

Kornbonde: – Jeg får vondt i magen når jeg våkner

NOME (NRK): Den våte høsten fører til store skader og dårlige avlinger for kornbøndene. Tapet av avlingene oppleves som en belastning for bøndene.

Kornåker

GRISEFÔR: kornet som avles nå er for dårlig til å bli brukt i baking. Det går rett til grisen.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

– Jeg får nesten vondt i magen når jeg våkner, ser værmeldinga, og vet hvor mye korn det er som står igjen ute, forteller kornbonde Henrik Kjelsen fra Nome.

Henrik Kjelsen

Kornbonde Henrik Kjelsen taper både tid og penger på kornet han ikke lenger kan selge.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Yr.no melder opp mot 200 mm nedbør i Telemark den kommende helgen, og flomvarselen er justert opp fra gul til oransje sone. En rapport fra felleskjøpet viser at kornveksten har hatt en nedgang på hele 2000 tonn siden august på grunn av det dårlige været.

– Det er en belastning, fortsetter han.

Les også: NVE oppgraderer flomvarselet: Ekstrem situasjon

Taper tid og penger

– Kornet er modent, men det har stått så lenge at det har begynt å spire igjen. Med regnet som er meldt vil dette bare forverre seg, og i verste fall må kornet kasseres.

Les også: Køkaos på kornmottakene

Kjelsen har 450 mål med korn som står ute, omtrent en tredjedel av hele avlingen hans. Kornet er blitt av for dårlig kvalitet til å bruke i bakst, så nå blir det brukt som for til dyra. Han forteller om håpløse situasjoner med treskemaskiner som tetter seg og om mange timer med rengjøring og ekstra arbeid.

Felleskjøpet melder om nedgang på 2000 tonn siden august.

Må finne nye metoder

Organisasjonssjef i Telemark Bondelag, Jan Thorsen er redd dette vil være den nye fremtiden for kornbøndene.

Ordfører i Nome kommune, Jan Thorsen

Organisasjonssjef i Telemark Bondelag, Jan Thorsen tror klimaendringene vil fortsette å påvirke avlingene.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Det er nok dessverre det. Alle år vil jo ikke bli så krevende som nå, men det er nok noe som vil gjenta seg ganske sikkert. Også er det jo også sånn at bonden er den første som merker at klimaendringene slår inn og virkelig kjenner dette på kroppen.

Thorsen tror det vil være viktig å se på nye muligheter for fremtiden i landbruksbildet.

– Vi må nok se på nye sorter som tåler klimaet bedre, samt om det er andre måter å utføre driftsteknikkene på.

 • Kjørte dobbelt så fort

  En bilfører i Skien fikk førerkortet beslaglagt og er anmeldt etter å ha kjørt i 79 km i timen i en 40-sone på Ulefossveien. Politiet stoppet føreren klokka 17.10.

 • Nesbø fjerna som produsent

  Forfatter Jo Nesbø står ikke lenger oppført som produsent av «Snømannen», skriver VG. Sammen med agenten Niclas Salomonsson ble navnene fjerna som produsenter fra filmdatabasen IMDb. Filmen er blant annet filmet på Rjukan, men har fått dårlige kritikker.

  Snømannen
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Felles legevakt bør ligge i Skien

  Det mener det politiske flertallet i hovedutvalg for helse og velferd i Skien, skriver Varden. Flertallet mener også en felles legevakt for Stor-Grenland bør ligge - om ikke akkurat der dagens legevakt er, men ved Sykehuset Telemark i Skien.

  Telemark sykehus
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Byggebransjen i vekst

  Byggebransjen i Telemark har hatt en solid vekst.
  Det viser tall SSB har lagt ut for 3. termin i år. Omsetninga innenfor byggebransjen har økt med 13 prosent sammenligna med samme periode i fjor. Det tilsvarer 250 millioner kroner.

  Byggebransjen
  Foto: HENNING TVEITO / NRK