NRK Meny
Normal

Kornbonde: – Jeg får vondt i magen når jeg våkner

NOME (NRK): Den våte høsten fører til store skader og dårlige avlinger for kornbøndene. Tapet av avlingene oppleves som en belastning for bøndene.

Kornåker

GRISEFÔR: kornet som avles nå er for dårlig til å bli brukt i baking. Det går rett til grisen.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

– Jeg får nesten vondt i magen når jeg våkner, ser værmeldinga, og vet hvor mye korn det er som står igjen ute, forteller kornbonde Henrik Kjelsen fra Nome.

Henrik Kjelsen

Kornbonde Henrik Kjelsen taper både tid og penger på kornet han ikke lenger kan selge.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Yr.no melder opp mot 200 mm nedbør i Telemark den kommende helgen, og flomvarselen er justert opp fra gul til oransje sone. En rapport fra felleskjøpet viser at kornveksten har hatt en nedgang på hele 2000 tonn siden august på grunn av det dårlige været.

– Det er en belastning, fortsetter han.

Les også: NVE oppgraderer flomvarselet: Ekstrem situasjon

Taper tid og penger

– Kornet er modent, men det har stått så lenge at det har begynt å spire igjen. Med regnet som er meldt vil dette bare forverre seg, og i verste fall må kornet kasseres.

Les også: Køkaos på kornmottakene

Kjelsen har 450 mål med korn som står ute, omtrent en tredjedel av hele avlingen hans. Kornet er blitt av for dårlig kvalitet til å bruke i bakst, så nå blir det brukt som for til dyra. Han forteller om håpløse situasjoner med treskemaskiner som tetter seg og om mange timer med rengjøring og ekstra arbeid.

Felleskjøpet melder om nedgang på 2000 tonn siden august.

Må finne nye metoder

Organisasjonssjef i Telemark Bondelag, Jan Thorsen er redd dette vil være den nye fremtiden for kornbøndene.

Ordfører i Nome kommune, Jan Thorsen

Organisasjonssjef i Telemark Bondelag, Jan Thorsen tror klimaendringene vil fortsette å påvirke avlingene.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Det er nok dessverre det. Alle år vil jo ikke bli så krevende som nå, men det er nok noe som vil gjenta seg ganske sikkert. Også er det jo også sånn at bonden er den første som merker at klimaendringene slår inn og virkelig kjenner dette på kroppen.

Thorsen tror det vil være viktig å se på nye muligheter for fremtiden i landbruksbildet.

– Vi må nok se på nye sorter som tåler klimaet bedre, samt om det er andre måter å utføre driftsteknikkene på.

 • Månadstak for tyngre køyretøy

  Fylkesrådmannen i Telemark tilrår at det blir innført passeringstak på bompasseringar for tyngre køyretøy som er utstyrt med elektronisk brikke. Dei vil da bli fakturerte for maksimalt 60 passeringar i månaden slik ordninga er for lettare køyretøy.

 • Samanslåing av NAV-kontor

  Den 20. desember skriv NAV-kontora i Nome, Sauherad og Bø under på ein avtale om å slå saman kontora. Hovudkontoret skal ligge i Bø, mens Ulefoss får avdelingskontor og Sauherad ein kontorstad som kan brukast ved høve.

  NAV-skilt
  Foto: Pål Tegnander / NRK
 • Vil endre lov om erstatning

  Ap vil endre lova om valdsoffererstatning for å sikre at folk faktisk får pengane. I enkelte saker har Kontoret for valdsoffererstatning avslått å utbetale erstatning. Stortingsrepresentant for Telemark, Lene Vågslid, seier det er urimeleg.

  Lene Vågslid
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Ti avgangar på TimeEkspressen

  Frå 8. januar det blir ti avgangar i døgnet tur-retur Notodden–Oslo. Det stadfestar tilsette i TimeEkspressen Linje 1 til Telen. Trafikkleiar Torolf Kasin seier det blir ti avgangar mot seksten som det er i dag. I helgene blir det inga forandring.