NRK Meny
Normal

«Kongen» mister håret

I skogen i Drangedal i Telemark vandrer det en elg med hentesveis. Nå vil Mattilsynet gjerne ha tips fra deg.

Kongen mister håret

Her ser du skogens konge, uten noe særlig hår.

Foto: Viltkamera

Bilder tatt med viltkamera viser en elgstut som er så å si uten pels. Men hva har skjedd med den normalt så staselige skogskongen? Har han blitt syk? Bærer han på en farlig og smittsom pest? Eller har hjortelusflua forsynt seg grovt?

Sigurd Espeland

Sigurd Espeland.

Foto: Stig Jaarvik / NRK
Elg med hentesveis

Ikke fullt så staselig som under paringstida i fjor ....

Foto: Viltkamera

Vi sendte bildene til veterinær og seniorinspektør i Mattilsynet, Sigurd Espeland.

Aldri sett lignende

– Det første jeg tenkte, var: Dette er ikke en frisk elg. Jeg tenkte at dette måtte være forårsaket av sykdom siden store deler av skrotten var hårløs. Jeg tenkte også at elgen kunne være rammet av hjortelusflua , sier Espeland.

– Har du noen gang sett noe lignende?

– Nei, ikke så ille. Jeg har sett bilder av "nakne" elger fra Østfold og Hedmark, men aldri registrert noen som ligner dette. Dette kan jo minne om skabbreven fra 80-tallet, sier Espeland.

– Vokser ut igjen

Han videresendte bildene til Veterinærinstituttet og Knut Madslien, som har tatt doktorgrad på hjortelusflua. Etter å ha studert mye elg opp gjennom årene, mener Madslien at dette er innenfor det normale.

– Enkelte elger blir nesten hårløse om våren, også vokser pelsen ut igjen utpå sommeren, sier han.

Likevel mener han at denne stuten hadde svært lite hår igjen, og den ser noe avmagret ut.

–Jeg utelukker ikke helt at den kan være angrepet av hjortelusflua. Det vil vise seg utover sommeren, sier veterinær Sigurd Espeland.

– Hvorfor er det så store forskjeller i mengden håravfall på elgen?

Det finnes det ikke noe godt svar på, men det er veldig interessant dersom folk melder fra om lignende observasjoner. Jeg jakter selv i Drangedal, og har registrert hjortelusflua der for noen år siden. De siste årene har vi ikke merket noe til flua, men kanskje andre har, sier Espeland.

Dro damer før håret falt av

Det blir trolig enkelt å følge elgen, ettersom den har et karakteristisk kutt i venstre øre, og stadig vender tilbake til den samme saltsteinen.

Under ser du bilde av ham tatt med viltkamera på samme sted under glansdagene i fjor høst. Ikke mye som minner om den hårløse kongen her?

Har du tips om hva som kan ha skjedd med den hårløse elgen? Diskuter nedenfor:

Kongen med hår

Her er den samme stuten avbilda i oktober 2013.

Foto: Viltkamera

  • NM i skogbruk

    Nome vidaregåande skule på Søve skal arrangere NM i skogbruksfag i april. Elevar frå eit tjuetals naturbruksskular skal konkurrere i teoretiske og praktiske øvingar. Studierektor Atle Rød seier det er fyrste gong Telemark har eit slikt arrangement.

  • Miljøkrav for nye statsrådar

    Miljøstiftinga ZERO meiner at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen bør sjå at ein konkurransedyktig industri i framtida vil vera utan utslepp. Og Bellona forventar at miljøminister Ola Elvestuen held fram med den norske satsinga på CO₂-fangst.

    Torbjørn Røe Isaksen
    Foto: Arild Sandsvik / NRK