NRK Meny
Normal

Kom tomhendt

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen hadde verken med seg penger eller garantier da han kom til Grenland i går.

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen
Foto: Veronica Westhrin / NRK

1. mai ble feiret med tog, appeller og taler.

Og det var mange som hadde store forhåpninger til nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen sin tale.

 

Bør bli i Norge

Hydros ledelse er i forhandlinger om salg av Hydro Polymers til et britisk selskap, og de tillitsvalgte ønsker å unngå salg til utenlandske kjøpere. Derfor klang starten på ministerens tale godt.

- Polymers og Borealis er kunnskapsmiljøer som er grunnlag for videreutvikling av næringslivet i Norge og ikke flytting ut av Norge, proklamerte nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen i sin 1.mai tale i Grenland i går.

Ingen løfter

Men likevel kunne ikke Andersen love at staten vil gripe inn for å forhindre et slikt salg.

- Det som har skjedd nå er at jeg har registrert at det er søkt om å få børsnotert Hydro Polymers. Det er den løsningen som foreløpig ser best ut, så skal det bli en annen løsning enn det, må det bli en god industriell løsning.

Dag Terje Andersen mener den løsningen som kommer gjennom Hydrosystemet vil sikre Polymerssystemet norsk forankring

John Øyvind Selmer, hovedtillitsvalgt i Hydro Polymers sier saken er langt fra avgjort.

- Før Dag Terje begynte å snakke var det 50-50 når det gjelder børs eller salg, men nå er det 40-60 til fordel for oss som vil på børs. Men det er langt fra avgjort. Jeg fikk ingen garantier i dag, men jeg fikk en bekreftelse på at Andersen skjønner situasjonen.

Tenker på gassrøret hver dag

Riktignok lovte nærings- og handelsministeren å tenke på gassrøret hver eneste dag, men garantier på at noe vil bli gjort var en mangelvare.

- Regjeringas posisjon er at vi vil gjøre det vi kan for å få det til.

Men å gi et klart ja til at staten vil ta plass på eiersiden, ville ikke Andersen gjøre.

- Jeg sier ikke det ikke er aktuelt å få med staten inn på eiersiden. Men det er ikke avklart for stor eierandel staten eventuelt skal ha.

Nesten frekt

Og det var flere som var skuffet over manglende garantier fra ministeren i går.

Kåre Fostervold, stortingsrepresentant for Frp, var blant dem.

- Jeg er utrolig skuffa. Det kom ingen lovnader verken på Polymers eller på gassrøret. Jeg hadde venta at han ble advart av LO om å holde seg hjemme i Lardal dersom han ikke hadde noe å komme med. Da han likevel kom uten noe som helst, var det på grensen av frekkhet å ikke si noe om regjeringas ambisjon om gassrøret.

Det som var overraskende, som vi kanskje kan utfordre statsråden på, var Andersens løfte om at dersom tillitsvalgte på Polymers ikke blir fornøyd med et alternativ til børs, så skulle det ikke bli noe. Det er å gi de ansatte ganske stor makt.

Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen
Foto: Veronica Westhrin / NRK