NRK Meny
Normal

Invaderes av knott – mange får ødelagt ferien

Innpåsliten knott og mygg ødelegger veranda- og strandkosen for folk flest på Østlandet for tida. – Mystisk at den herjer såpass vilt i år, sier insektforsker.

Bjørn Willy og May Helene Hansen

Bjørn Willy og May Helene Hansen reiser rundt med bobilen, og måtte reise fra Treungen da det ble for mye knott. De forteller at mange blir plaget, og heller sitter inne.

Foto: Børre Karterudseter

Knotten er over oss straks vi setter oss ut for å hygge oss i sommerkvelden, og irriterer nok veldig mange for tida.

  • Har du noen gode råd for å bli kvitt den plagsomme knotten? Diskutér nederst i artikkelen.

Det finnes rundt femti arter av knotten her til lands, og de har mange fine latinske navn. Det hjelper ikke de som blir plaget sommerkveld etter sommerkveld.

Knott

Knotten er ekstra plagsom for tida, og gjør at flere avbryter ferien.

Foto: Fritz Geller-Grimm/Wikimedia Commons

– Nå er det for mange av dem. Vi blir bitt hele tida, og vi klarer ikke å kose oss ute. Det ender med at vi må sette oss inn, og det er veldig irriterende.

– Så godfølelsen av ferien blir vekk?

– Ja, den blir veldig ødelagt. Vi blir helt gale av det, og kommer til å reise hjem tidligere enn planlagt, sier Kristoffer, som er campinggjest ved Seljord camping.

Les også:

Barna orker ikke være ute

Bjørn Willy og May Helene Hansen sitter og ser utover Seljordsvatnet. Akkurat nå skinner sola og det er luftig ute.

– Vi var ved Treungen i går, og der var det veldig mye knott. Ungene orket ikke å være ute og leke, så de gikk inn i telt og vogner. Også vi satt mest inne, sier May Helene Hansen.

– Er det kjedelig?

– Ja, virkelig. Vi hadde ikke lyst til å være der så veldig lenge.

Tomme for myggmiddel

Dag Thorssøn er resepsjonist ved Telnessanden camping. Han sier det har vært mye mer knott enn vanlig så langt i sommer.

– Både morgen og kveld svermer det av knott som plager oss. Vi selger mye myggmiddel for tida, og det er nesten tomt i hyllene, sier Thorssøn, som anbefaler en svømmetur for å bli kvitt knott og mygg for en stund.

Les også: Bruk myggmiddel med omhu

Reidar Mehl

Pensjonert insektforsker Reidar Mehl sier det er mystisk at det er så mye knott og mygg ute.

Foto: Christina Honningsvåg / Nrk

Kan bli plaget ut august

Knotten utvikler seg på fuktige steder. Denne forsommeren har vært tørr og varm, derfor er det mystisk at knotten er så plagsom, sier pensjonert insektforsker Reidar Mehl.

– De kommer ved St. Hans-tider, også holder de på en stund. De klekker vanligvis i to generasjoner. Den første legger egg uten å suge blod, så den merker vi ikke. Det kommer en generasjon til, og den kan ha fått gode forhold.

– Hvor lenge må vi holde ut?

– I hvert fall ut august. Det er ingen trøst, men det er veldig væravhengig om man blir angrepet. Man er spesielt utsatt hvis man sitter på lune steder på kveldinga, sier Mehl.

Tett i tett med floger på fjelltur

Slik så Peder Hauge ut da han på fjelltur i Gloppen i Sogn og Fjordane ikke ble kvitt fluene, som satt seg på hodet og var veldig irriterende. Bildet ble tatt i midten av juni.

Foto: Privat