Hopp til innhold

Disse fire kjemper om alpin-OL

Skianleggene på Kvitfjell, Norefjell, Trysil og Gaustablikk vil alle arrangere de alpine grener for OL sammen med Oslo i 2022. Men bare ett av stedene kan vinne kampen. NRK.no har sett nærmere på de forskjellige alpinanleggene.

Norges fire alpinrepresentanter til ungdoms-OL er nå i Innsbruck. De er alle 16 år, og er Norges medaljehåp i Østerrike. I 2022 kommer de til å være 26 år, og sjansen er stor for at de da kan være Norges fremste OL-håp.

Går alt etter planen til norsk idrett og Oslo kommune, kan ungdommene stå på startstreken på hjemmebane.

– Klart det hadde vært kult å kjøre et OL på hjemmebane. Se hvordan det var på Lillehammer, det så ganske gøy ut, sier Marcus Monsen fra Aron Skiklubb, Drammen.

– Det er ikke alle som får sjansen til det. Det hadde klart vært moro det, sier Martin Fjeldberg, Ullensaker Skiklubb.

Utøverne til ungdoms-OL

Alle alpinutøverne til ungdoms-OL samlet, f.v. Nora Grieg Christensen, Martin Fjeldberg, Marcus Monsen og Mina Furst Holtmann

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Liker de nye løypene

Alpinungdommene er enige om det hadde vært kult, gøy og spennende å få vært med på et OL på hjemmebane. De liker Norefjell og Gaustatoppen best siden de er så lange.

– Gaustatoppen og Norefjell ser tøffe ut, og de var lange. Men de er ikke laget ennå, så det er ingen som har kjørt de. Så det er vanskelig å si akkurat hvordan de er, sier Nora Grieg Christensen fra Bærum Skiklub.

– Gaustatoppen ser utfordrende og morsom ut, sier Mina Furst Holtmann, fra Bærum Skiklub.

Må skille de dyktig fra de dårlige

Ungdommene vet hvilke elementer de vil ha med i en eventuell OL-utforløype.

– Først og fremst må den være krevende å kjøre for å skille de dyktig løperne fra de dårlige. Og så er det viktig at den tiltrekker seg publikum for å skape stemning rundt rennet, sier Marcus Monsen, Aron skiklubb.

– Det må være morsomt å kjøre. Løypa må ha med mange elementer som fart, svinger, hopp, og så må disse kombineres, sier Martin Fjeldberg fra Ullensaker Skiklubb.

NRK.no har sett nærmere på de forskjellige anleggene:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tøff konkurranse

Norges Skiforbund har anbefalt at alpinanleggene på Kvitfjell og Hafjell skal benyttes under OL i 2022. Kvitfjell er allerede nasjonalt anlegg for fartsdisiplinene, og de har prosjektert en ny utfortrase slik at de tilfredsstiller FIS og IOC sine krav om to utforløyper for å arrangere et OL. En for damer og en for herrer.

Video Hjelmkamerakjøring ned utfortraseen på Kvitfjell

Hjelmkamerakjøring ned Kvitfjell

Men det er flere som ønsker å arrangere de alpine øvelsene sammen med Oslo. På Norefjell i Krødsherad har de nylig fått prosjektert en ny utfortrase. Det er sveitseren Bernhard Russi som har tegnet løypa.

Umiddelbart vil jeg si at det er Norefjell som bør få det siden de hadde det i 1952. Og det er det nærmeste høyfjellet til Oslo. Og så er det bra med en ny trase for alpinsporten.
Norefjell er det beste alternativet.

Kjetil Andre Aamodt til nrk.no

Også på Gaustatoppen i Tinn har det lenge vært planer om en utforløype i fantastisk natur. Allerede i 1940 var det planer om å arrangere VM for alpint på Gaustatoppen, og siden dette har det vært planer om en utfortrase ned fra Gaustatoppen.

Video Kronprins

Kronprinsen står på ski ned Gaustatoppen

Trysil har også lyst til å arrangere de alpine grener, men de har ikke høydeforskjell nok til å lage en godkjent utforløype. Og de er avhengig av en avklaring om de alpine grener kan deles opp på flere steder, ifølge ordfører Ole Martin Norderhaug.

NRK.no spurte tre OL-forkjempere ved de tre alpinanleggene om hvilke fordeler utforløypa deres hadde:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Her er løypeprofilene:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hva skjer videre?

24. januar skal Oslo kommune og Idrettstyret ha et møte hvor de vil se om det er mulig å gå videre med en OL-søknad.

I kulissene jobbes det nå hardt med å fremheve sine kandidater for Norsk Idrettsforbund, Oslo kommune, Stortinget og andre. Ordførerne fra Lillehammer, Krødsherad og Tinn driver utstrakt lobbyvirksomhet for å fremme sitt eget anlegg.

NRK.no ba ordførerne fortelle med en setning hvorfor deres kommune bør få tildelt de alpine grener for OL i 2022.

Med Gaustatoppens 1883 moh. utsikt over Hardangervidda nasjonalpark og 1/6 av Sør-Norge, starter Telemarksløypa på 1350 moh. etter en 4,2 km lang trase og 1100 høydemeter møter du 200 år med reiselivs historie, tungtvannsaksjonene og 100 års industrieventyr ”Rjukan midt i Telemark”

Steinar Bergsland, ordfører i Tinn

Nærheten til Oslo og kvaliteten på traseene er vår styrke.

Olav Skinnes, ordfører i Krødsherad

Vi har topp moderne nasjonalanlegg som tilfredsstiller alle IOCs krav til alpine øvelser i OL.

Espen Granberg Johnsen, ordfører i Lillehammer

Under samferdselsbyråd Ola Elvestuen i Oslo, er det nedsatt en arbeidsgruppe som skal se på om Oslo kommune kan stille som søker til OL i 2022. De skal legge frem en enkel skisse for Idrettsstyret den 24 januar.

– Det er vel Oslo som til slutt i et samarbeid med idretten bestemmer hvilke anlegg som skal brukes. Jeg synes jo at det er idretten som skal bestemme hva de vil, siden de har henvendt seg til Oslo, sier byråd Ola Elvestuen.

Etter det møtet vil både Idrettsforbundet og Oslo kommune avgjøre om de går videre for en OL-søknad for å legge frem et mer omfattende prosjekt på idrettstingets møte i juni.