NRK Meny
Normal

Kjemper for Telemarkskua

Både politikere og unge melkebønder kjemper nå for å bevare Telemarkskua.

Telemarkskua er utryddningstrua

Marit Arnstad mener man snart må sette inn tiltak for å bevare Telemarkskua.

Helene Nordbø Hansen er en av flere unge melkebønder, som ønsker å kunne leve av Telemarkskua i fremtiden, men for bonden gir den dårligere inntjening enn den mest vanlige melkekua Norsk Rødt Fe (NRF)

– Kunne jeg ha levd på en gård, med bare Telemarksku ville jeg gjerne ha gjort det.

Les også:

Rødlista

Telemarkskua er på den såkalte rødlista, som betyr at den er utrydningstruet. På Søve landbruksskole i telemark har de nå tatt inn 8 stykker slik at den fremtidige melkebonden kjenner til kua.

Telemarksku
Foto: Børre Karterudseter / NRK

– Det at elever for låve å stelle og kjenne på urfe-raser det er viktig, sier rektor ved skolen Terje Kristoffersen.

Må sette inn tiltak

Lederen av næringskomiteen på Stortinget Marit Arnstad ønsker at det også i fremtiden skal være både Telemarksku og NRF i Norske Fjøs.

– Det er viktig at vi også har kuraser som leverer mye melk, men vi må også ta vare på de historiske kurasene, sier Arnstad.

Hun mener man nå må sette inn tiltak dersom man skal redde Telemarkskua i tide.

 • Ingen alvorlige skader

  En kvinne i 20-åra fikk smerter i hånda og et ben som følge av ulykka i Høgenheitunnelen i ettermiddag. En bil kjørte inn i en annen bil bakfra, men politiet melder at begge førerne slapp unna uten alvorlige skader.

 • Høgenheitunnelen er åpna igjen

  Høgenheitunnelen er åpna igjen etter en trafikkulykke, melder politiet. Det er lange køer i sørgående retning som følge av ulykka.

  Brevikstunnelen - kø
  Foto: Jan Erik Tangen
 • Mye regn i vente

  Norges vassdrags- og energidirektorat har oppjustert flomfaren fra gult til oransje nivå – altså til nest høyeste nivå i Aust-Agder og Telemark.

  Laster Twitter-innhold
 • Ulykke i Høgenheitunnelen

  Høgenheitunnelen i Bamble er stengt etter en ulykke. En bil har kjørt på en annen bil bakfra. Nødetatene er på veg, melder politiet.