Hopp til innhold

Kjempefornøyd gründer

– Det har vært beinhard jobbing. Det er godt å få denne anerkjennelsen, for vi jobber natt og dag, sier Ingeborg Omdal Lykseth. Onsdag ble hun kåret til Årets Gründerkvinne i Agder og Telemark.

 Ingeborg Omdal Lykseth er kåret til "Årets Gründerkvinne" i region sør.

Ingeborg Omdal Lykseth er kåret til 'Årets Gründerkvinne' i region sør.

Foto: Hilde Teie

Ingeborg Omdal Lykseth er en av seks kandidater til Innovasjon Norges kåring av «Årets Gründerkvinne» i Norge.

Direktør Anniken Damm-Larsen i Innovasjon Norge Telemark, er glad for å dele ut prisen på 50.000 kroner for «Årets Gründerkvinne» i region sør.

– Vi tror at Ingeborg Omdal Lykseth og bedriften hennes er kjempegode rollemodeller, sier Damm-Larsen.

Kåring av "Årets Gründerkvinne" i region sør.

Ingeborg Omdal Lykseth (i midten) sammen med seniorrådgiver Tommy Odinsen og Anniken Damm-Larsen i Innovasjon Norge Telemark.

Foto: Innovasjon Norge

Hun mener Lyk-z & døtre bidrar veldig stort innenfor det samfunnsøkonomiske regnskapet til Norge, og at bedriften viser at man kan tjene penger på å hjelpe ungdom til et bedre liv.

– I tillegg har de nå begynt å eksportere disse konseptene sine. Vi tror at det er veldig bra at Norge går i bresjen og viser at det også er mulig å ta ut økonomisk gevinst på sosialt entreprenørskap. Det vil føre til at flere bedrifter vil tenke i de banene, sier Damm-Larsen.

Les også:

Kontrakt med Spania

Ingeborg Omdal Lykseth driver et firma som har laget et kursopplegg, FROG Online Identity, som skal hjelpe ungdom som har falt utenfor skole og arbeidsliv. Hun forteller at de har signert kontrakt med et universitet i Valencia, som er erfarne i entreprenørundervisning.

– Opplegget i Spania er et vanlig Frog-ledertreningskurs. Det som skiller seg fra kursene i Norge er at dette er høyt utdannede folk, sier Lykseth.

Faller mellom to stoler

På kursene i Norge deltar ofte folk som ikke har utdanning eller jobb. Lykseth forteller at de ofte har falt mellom alle stolene og vært i NAV-systemet lenge.

– I Spania kjører vi det samme kurset. Det er et ti ukers kurs og de tre siste ukene er entreprenørskap. Da skal vi lære dem å starte egen næring i sosialt entreprenørskap, sier Lykseth.

kurs Ingeborg Omdal Lykseth

Det er mye latter på kursene der ungdommene deltar.

Foto: Kjetil Andre Edstrom

Hun forteller at det er et stort behov for dette i Spania, etter at de har hatt nedgangstider over flere år.

– De har nok å ta av når det gjelder sosiale case. De skal lage sin egen arbeidsplass og tilby en tjeneste som løser et sosialt problem og er dermed med på å skape vekst i Spania, sier gründeren.

Får penger fra EU

– Dette er et europeisk prosjekt med penger fra EU. Disse skal brukes til å betale for at ungdommene har råd til å gå på disse treningene, sier Lykseth.

Den endelige kåringen av «Årets Gründerkvinne» finner sted i Innovasjon Norges Hovedkontor i Oslo 18. november. Fjorårets vinner var designerne Wik & Walsøe.